Šadurskis: Augstskolām jābūt iespējām piesaistīt visatbilstošāko akadēmisko personālu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) sola rosināt iniciatīvas, kas dotu iespējas Latvijas augstskolām piesaistīt visatbilstošāko un profesionālāko akadēmisko personālu un arī rektorus.

Šadurskis sociālajā vietnē "facebook" norāda, ka augsti vērtē Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskās augstskolas, kā arī rektoru ieguldījumu Latvijas augstākās izglītības telpas stiprināšanā, nodrošinot augstas raudzes attiecīgo jomu ekspertu sagatavošanā, kas dod nozīmīgu ieguldījumu valsts attīstībā.

"Esmu dziļi pārliecināts par to, ka Latvijas augstākās izglītības telpas attīstībai ir nepieciešama tādi tiesiskās vides risinājumi, kas dod iespējas augstskolām piesaistīt gan viesprofesūru, gan nodrošināt plašākas un lielākas iespējas iekļauties tādā starptautiskās augstākās izglītības telpā, kuru pamats ir demokrātijā balstītas vērtības. Šie jautājumi jau tiek risināti. Rosināšu iniciatīvas, lai veidotu tādu tiesisko vidi, kas dod iespējas, lai mūsu valsts augstskolu ieskatā būtu iespējas piesaistīt visatbilstošāko un profesionālāko akadēmisko personālu un arī rektorus," klāsta politiķis.

Viņš gan uzsver - ir jāsaprot, ka šajos jautājumos ir vajadzīga arī plašāka nozares, sabiedrības, arī politiskā diskusija. Jautājums nav tikai par kritērijiem kā tiek īstenota augstskolu pārvalde, jo tas ir cieši saistīts ar valsts valodas politiku un Valsts valodas likumu, akcentē ministrs.

Kā ziņots, nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ no amata var šķirties Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss Pālzovs. Šāda iemesla dēļ apstiprināšanai Ministru kabinetā netika virzīts arī Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amatā ievēlētais Mels Kenijs.

Svarīgākais