Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju modernizācijai izglītībā tērēs 50 miljonus latu

Šodien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto izglītības sistēmas informatizācijas programmas īstenošanas plānu 2010.-2013.gadam, kas paredz līdz 2013.gadam ieguldīt 50 724 604 latus informācijas un komunikācijas (IKT) tehnoloģijās izglītībā ar mērķi sekmēt vispārējās un profesionālās izglītības sistēmas efektivitātes un kvalitātes paaugstināšanos.

Saskaņā ar rīcības plānu minēto finansējumu plānots ieguldīt izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku IKT kompetences celšanā, elektronisko mācību resursu sagatavošanā, izglītības informācijas sistēmas attīstīšanā un izglītības iestāžu IKT infrastruktūras modernizācijā.

Programmas īstenošanu plānots finansēt gan no valsts budžeta līdzekļiem, gan arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem. Kā norādījusi IZM, uzdevumi un aktivitātes, kuru īstenošanai nepieciešamā finansējuma avots ir valsts budžeta līdzekļi, ietilpst atbildīgo un iesaistīto iestāžu tiešajās funkcijās, līdz ar to šo uzdevumu un aktivitāšu izpildei papildus finansējums no valsts budžeta līdzekļiem nav nepieciešams.

Atbilstoši Finanšu ministrijas aicinājumam šodien valdībā atbalstītais plāns IZM gan būs jāpapildina ar prognozi par to, cik valstij izmaksās plānā paredzēto sistēmu uzturēšana pēc tam, kad būs beigušies šim mērķim paredzētie struktūrfondu līdzekļi.

Aprēķinu veikšanai ministrija jau ir uzrunājusi par e-lietām atbildīgo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, aicinot iesniegt konkrētu metodiku šo aprēķinu veikšanai, jo pretējā gadījumā būs jābalstās uz ļoti pietuvinātiem aprēķiniem.

Valdībā apstiprinātais plāns paredz jau esošu projektu - valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas, valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) un portāla "skolas.lv" - turpināšanu, bet izglītības sistēmas informatizācijas programma nepieciešama precīzu nākotnes mērķu, investīciju un sasniegumu plānošanai.

Programmas īstenošanas plānā kā pirmais no turpmākajiem gadiem izvirzītajiem mērķiem ir izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku vēlamo IKT prasmju definēšana un pašreizējo prasmju līmeņa apzināšana, izstrādājot pedagoģiskajiem darbiniekiem mācību programmas atbilstoši noteiktajām IKT prasmēm. Vēlamo prasmju definēšana un pašreizējo prasmju apzināšana varētu tikt sākta jau šogad, bet mācību programmu izstrāde un prasmju standarta izstrāde - jau nākamgad.

Elektronisko mācību resursu jomā plānots ne tikai apzināt esošos elektroniskos mācību materiālus un tos publicēt portālā "www.skolas.lv", bet arī apzināt vajadzības pēc jauniem resursiem un izglītot pedagogus elektronisko mācību un metodisko līdzekļu izstrādē. Plānots arī popularizēt pilntekstu datubāzu izmantošanas iespējas pedagogu un izglītojamo vidū. Elektronisko mācību materiālu apzināšana varētu sākties ar nākamo gadu, bet jaunu mācību materiālu izstrāde vispārējā un profesionālajā izglītībā varētu sākties jau šogad. Speciālajā un kultūrizglītībā darbs pie jaunu mācību līdzekļu izstrādes gan tiktu sākts no nākamā gada.

Programmas rīcības virziens izglītības sistēmas pilnveidošanai, attīstot izglītības informācijas sistēmu, paredz izveidot Valsts izglītības informācijas sistēmas otro kārtu, attīstot un izveidojot virkni jaunu moduļu. Tāpat paredzēts izveidot Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas otro kārtu un turpināt attīstīt portālu "www.skolas.lv", izveidojot gan elektronisko žurnālu, gan arī izveidojot portāla trešo kārtu.

Plānots arī izveidot izglītojamo stipendiju vadības informācijas sistēmu, datu centru un vienotu skolu tīklu, skolvadības sistēmu, kā arī komunikācijas plānu izglītības iestāžu informēšanai par izmaiņām mācību un pārvaldības procesos saistībā ar izveidotajām informācijas sistēmām.

Skolu portāla trešās kārtas izveidi gan nav plānots sākt ātrāk par 2012.gadu, tāpat kā datu centra un vienotā skolu tīkla izveidi.

IZM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par minētās izglītības sistēmas informatizācijas programmas rīcības plāna 2007.-2009. īstenošanu laika posmā no 2008.gada 1.septembra līdz 2009.gada 1.septembrim, kas šodien arī tika apstiprināts valdībā, gan norādīts, ka pārskata periodā nav notikusi programmas mērķtiecīga īstenošana, jo vēl joprojām nav pieejami nepieciešamie finanšu resursi. Līdz ar to ES struktūrfondu līdzekļu apguve, kas tika plānota kā galvenais rīcības plāna pasākumu finansējuma avots 2008. un 2009.gadā, tika uzsākta tikai 2009.gada 2.pusgadā.

Saskaņā ar programmu līdz 2013.gadam izglītības sistēmas informatizācijai ir nepieciešams finansējums 130,1 miljonu latu apmērā, kā finansējuma avotus paredzot ES struktūrfondus, valsts un pašvaldību budžeta līdzekļus un privāto kapitālu.