Skolu vadītāji spriedīs par pedagogu algām pēc modeļa ieviešanas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Trešdien, 9.novembrī, notiks Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) paplašinātā valdes sēde, kurā paredzēts spriest arī par pedagogu atalgojumu pēc jaunā algu modeļa ieviešanas.

Kā liecina informācija asociācijas mājaslapā, sēde sāksies plkst.10.55 Tomsona ielā 37, Rīgā. Sēdes sākumā paredzēta diskusija "Pedagogu atalgojums pēc jaunā algu modeļa ieviešanas - ieguvumi, zaudējumi, riski, prognozes", kurai sekos LIVA atskaite par iepriekšējā periodā paveikto.

Pēc pusdienām LIVA formulēs viedokli saistībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajiem grozījumiem Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā.

Kā ziņots, vasarā tika pieņemti Ministru kabineta noteikumi saistībā ar jauno algu modeli, nosakot, ka minimālais pedagoga atalgojums par likmi ir 680 eiro. Vienlaikus ieviests pārejas periods, kurā pirmskolu pedagogiem minimālais atalgojums ir 620 eiro par likmi, tāpat paredzot iespēju pašvaldībām, ja tām nav iespēju, maksāt 560 eiro par likmi. Tomēr pārsvarā visas pašvaldības rada iespēju minimālo likmi palielināt vismaz līdz 620 eiro.

Apkopojot datus par pirmajām pēc jaunās kārtības aprēķinātajām algām, secināts, ka aptuveni katrs sestais skolotājs Latvijā septembrī nopelnījis vismaz 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas informācija. No vispārējās izglītības iestāžu sākumizglītības, vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības skolotājiem vismaz 1000 eiro nopelnīja 3446 skolotāji.

Vienlaikus pārejas periodā pašvaldībām tika atstāta iespēja starp izglītības iestādēm pārdalīt saņemto mērķdotāciju.

Rīt, 8.novembrī, valdībā paredzēts lemt par valsts budžetā pedagogu darba samaksas reformas ieviešanai pāri palikušo 1,7 miljonus eiro sadali. Pie papildu naudas tiks 118 pašvaldības, tomēr tas, cik daudzi pedagogi var rēķināties ar algas kāpumu, atkarīgs no pašvaldības lēmuma papildu iegūtās naudas sadalījumam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.