Šadurskis saiet matos ar Ušakovu

© F64

Partijas Saskaņa un Rīgas mēra Nila Ušakova pieprasījums pēc izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska demisijas ir politiskās spēles un priekšvēlēšanu kampaņas ieskaņa, uzskata ministrs. Viņš vaino Rīgas pašvaldību nekompetencē, jo tā naudu sadalījusi tā, ka jau vien trīs galvaspilsētas valsts ģimnāzijas zaudējušas kopumā 10 000 eiro.

Iesnieguma lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu izglītības un zinātnes ministram parakstījuši desmit partijas Saskaņa deputāti, ieskaitot partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču. Tāpat Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā Facebook aicinājis paust neuzticību K. Šadurskim. Saskaņas deputāts Andrejs Elksniņš norādījis, ka tas saistīts ar algu reformas izgāšanos, lojalitātes grozījumiem skolotāju atlaišanai un citām «reformām».

Visa mērķdotāciju nauda no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nonāk pašvaldībās. Tas, kā šīs summas tālāk tiek sadalītas pa skolām, ir atkarīgs no vietvarām. Rīgas domes priekšsēdētāja N. Ušakova un viņa vietnieka A. Amerika vadītā Rīgas dome mēģinot apmuļķot bērnu vecākus, sabiedrību un pedagogus, lai noslēptu «nespēju mērķtiecīgi rīkoties un kā atbildīgs saimnieks nodrošināt, lai valsts finansējums nonāktu pie skolotājiem tam paredzētā veidā», žurnālistiem pauda K. Šadurskis. Esot skaidrs, ka tā nauda, ko paredz Ministru kabineta noteikumi, ir tikusi pilnīgi nesaprotamā veidā sadalīta Rīgas domē, nevis ministrijā. IZM to, kādi skaitļi nonākuši līdz katrai galvaspilsētas skolai, uzzinājusi tikai tad, kad summas no pašvaldībām nonākušas Valsts izglītības informācijas sistēmā. Kad tās redzot, tās esot skaidrs pierādījums Rīgas domes vai nu ļaunprātībai, vai nekompetencei, norādīja ministrs. Tas gan neliedzot galvaspilsētas vadībai kritizēt IZM un jauno algas modeli, kas, lūk, esot ļoti slikts, jo valsts ģimnāzijām ir būtiski samazinājies finansējums. «Tas ir mazāks. Tā tas tiešām ir. Bet tas noticis tāpēc, ka daļa no šīm skolām paredzētā finansējuma ir pārdalīta uz citām Rīgas skolām,» uzsvēra K. Šadurskis. Kā pierādījumu viņš nosauca skaitļus: Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai Rīgas dome par vienu mēnesi pārskaitījusi 84 497 eiro, lai gan tai pienāktos 88 395 eiro, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijai no 66 301 eiro tikuši 63 528 eiro, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijai no 67 327 eiro pārskaitīti 64 349 eiro. «Ja 3. ģimnāzijā ir 70 pedagoģisko likmju un ja samazinājums vidēji ir par 45 eiro katram skolotājam, tad, ciparus savelkot, - tur arī ir tā nocirptā summa,» skaidroja ministrs. Tad tiešām esot jāuzdod jautājums: kāpēc labākajām skolām jācieš Rīgas domes politiskās darbības dēļ? Iespējams, ka galvaspilsētas vadības kvēlākā vēlme esot tās degradēt, - savus pieņēmumus izteica K. Šadurskis, akcentējot to, ka Rīgas un jebkuras Latvijas pašvaldības pedagogiem, vecākiem ir jāsaprot, ka reālā atbildība par to, kādu algu saņem skolotājs, ir pašvaldībai, nevis IZM.

Jāatgādina, ka saskaņā ar jauno pedagogu atalgojuma modeli vietvaras, kas ir skolu dibinātājas un īpašnieces, drīkst vēl divus gadus starp izglītības iestādēm pārdalīt saņemto naudu: šogad 10% robežās, nākamgad - 6%.