Šadurskim būs jāskaidro situācija pēc pedagogu algas reformas ieviešanas

© F64

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien nolēma uz komisijas sēdi aicināt izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V), lai noskaidrotu, kāda ir izveidojusies situācija, ieviešot pedagogu atalgojuma reformu.

Uz komisijas sēdi plānots aicināt arī skolotājus. Sanāksmē deputāti cer saņemt plašu informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas par reformas ieviešanas jautājumiem.

Kā ziņots, vērtējot pedagogu algu izmaiņas, ir jāskatās uz šī procesa subjektīvajiem un objektīvajiem iemesliem, uzskata Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Modra Jansone.

Komentējot Rīgas domes izplatīto informāciju par to, ka galvaspilsētā alga samazinājusies aptuveni 26% pedagogu, Jansone šonedēļ žurnālistiem uzsvēra, ka skolotāja alga tiek veidota no divām daļām - pamatalgas un piemaksas. Jansone norādīja, ka ir mainījušās piemaksas par pedagogu kvalitātes pakāpēm, un tam esot savs pamats, jo piemaksu piešķiršanas, noteikšanas kārtība patlaban tiek mainīta, ņemot vērā pedagogu iebildumus saistībā ar piemaksu līdzšinējo piešķiršanas kārtību.

"Esam pārejas periodā starp veco un jauno. Šī sistēma, ka maksā par kontaktstundām, tas ir pārejas periods un kompromiss. Pēc tam būs jauna piemaksu noteikšanas kārtība," solīja Jansone.

Situācija saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu valstī ir dažāda, šādu uzskatu 13.oktobrī pauda Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas viceprezidente, Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle.

Pagaidām kopējā situācija, kas radusies, pēc jaunas kārtības skaitot pedagogu algas, vēl īsti nav iezīmējusies, taču ir skaidrs, ka stāvoklis valstī ir atšķirīgs, atzina Melle. "Ir skolas, kur pedagogu atalgojums pieaug, tomēr ir arī tādas, kur samazinās," teica Melle.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais