Studenti aicina daļu stipendiju paredzēt teicamniekiem

Latvijas Studentu apvienība (LSA) uzskata, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), primāri piešķirot stipendijas pēc sociālajiem kritērijiem, rīkojas adekvāti šī brīža situācijai valstī, kad daudzi studenti nevar turpināt studijas sociālekonomisku apstākļu dēļ.

Tomēr LSA iebilst pret to, kādā veidā notiek stipendiju sadalījums, jo šajā gadījumā stipendija kļūst par sociālu pabalstu, nevis izcilību veicinošu faktoru.

LSA uzskata, ka Ministru kabineta noteikumos būtu jānosaka, cik lielai ir jābūt stipendiju fonda daļai, kuru piešķir pēc sociālajiem kritērijiem. „Var rasties situācija, ka pēc izcilības kritērijiem netiek piešķirta neviena stipendija, jo stipendiju fonds jau ir izsmelts. LSA uzskata, ka pēc sociālajiem kritērijiem piešķirto stipendiju apjoms nedrīkst pārsniegt 10% no kopējā stipendiju fonda,” skaidro LSA Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Bertāne. Studenti apņēmušies šo jautājumu risināt formālā ceļā, tiekoties ar IZM pārstāvjiem. IZM jau šobrīd esot paudusi atbalstu LSA nostājai mainīt stipendiju piešķiršanas kritērijus.

Kā nra.lv norādīja ministrijas Komunikācijas nodaļā, IZM vienojusies ar LSA, ka tā apkopos un izanalizēs visu augstskolu un koledžu stipendiju piešķiršanas nolikumus, lai konstatētu galvenās problēmas stipendiju piešķiršanas jautājumā. Pēc tam IZM iepazīsies ar LSA veikto situācijas analīzi un priekšlikumiem, lai kopīgi lemtu par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.