Praktiskās estētikas skolai piespiedu Jurģi

© F64, ilustratīva bilde

Liela daļa Praktiskās estētikas skolas audzēkņu vecāku un pedagogu ir sašutuši par pēkšņo Rīgas domes lēmumu pārvietot pašvaldības interešu izglītības iestādi no Burtnieku ielas 34 uz Pļavnieku ģimnāziju Saharova ielā 35. Pirms sešiem gadiem skola jau bijusi spiesta mainīt telpas, jo atradusies privātmājā. Šoreiz iemesls ir cits: Burtnieku ielā turpmāk tiks izvietota Rīgas 64. vidusskolas sākumskola, tādējādi likvidējot otro maiņu šajā skolā.

Aizvainoti par neinformēšanu

Vislielākā neapmierinātība mākslinieciskās jaunrades centra pedagogiem un vecākiem ir par to, ka Rīgas dome tik ilgi nav informējusi par saviem plāniem. «Tikai aprīlī uzzinājām, ka mūs atkal grasās pārcelt uz jaunām telpām. Jau pirms sešiem gadiem to pārdzīvojām, kad atnācām no centra - Antonijas ielā - uz Burtnieku ielu. Jau tad nācās pamatīgi pasvīst, lai skolu savestu kārtībā. Skola tiešām ir labi aprīkota, bērniem te ir ērti, un ir prieks strādāt, bet nu tev pasaka - taisies ka tiec, jo te nāks citi,» aizvainojumu neslēpa baleta studijas Grande (to apmeklē 370 audzēkņu) vadītājs Tālis Sils.

Līdz pat maijam dialoga ar pašvaldības pārstāvjiem neesot bijis un uz skolas kolektīva jautājumiem neviens nav atbildējis. Kad pedagogi sapratuši, ka neviens ar viņiem apspriesties negrasās, nolēmuši, ka jāmēģina pašiem «atrast, kur vēži ziemo». Izveidota vecāku padome, kura pati sākusi skaidrot situāciju. Atklājušies satraucoši fakti, proti, Pļavnieku ģimnāzijas būvi Saharova ielā 35 Būvniecības valsts kontroles birojs iekļāvis bīstamo Latvijas izglītības iestāžu ēku sarakstā (trīs slēgtu kāpņu telpu dēļ). Ar pūlēm jūnija vidū izdevies panākt, ka Praktiskās estētikas skolu iepazīstina ar telpām. «Toreiz staigājām pa ģimnāziju un klausījāmies šādus komentārus: iespējams, ka šeit būs brīva klase, cīnīsimies par šo telpu, nezinām, kā būs ar to,» teica T. Sils, rūgti nopūšoties, ka, izskatās, pašvaldībai 1800 audzēkņu liktenis ir mazsvarīgs.

Savukārt deju šovgrupas Mix vadītājai Jūlijai Latsonei raizes rada tas, ka pulciņu nodarbības ritēs paralēli ar ģimnāzijas mācību darbu, un tas, visticamāk, traucēs abām mācību iestādēm. Tāpat neesot skaidrs, kas notiks ar pašu ģimnāziju, jo šogad netiks uzņemti audzēkņi 7. klasē.

Bīstas par bērnu drošību

Vecāku padomes priekšsēdētāja Viktorija Kosenko notiekošo raksturoja kā «nesmuku». Tas, ka viss notiekot tik negaidīti un ātri, pamatojams ar to, ka tikai martā 64. vidusskolas vecāki vērsušies Rīgas domē ar lūgumu atrast sākumskolai atbilstošas telpas. Bijuši piedāvāti vairāki varianti, ieskaitot iespēju izmantot telpas Rīgas 74. vidusskolā, kas atrodas turpat blakus, taču 64. vidusskolas izvēle kritusi uz mākslinieciskās jaunrades centru. Tas, ka viss noticis, apejot Praktiskās estētikas skolas pedagogus un vecākus, esot aizvainojoši, un vēl jo vairāk, ka tika piemeklēta ēka, kas var apdraudēt bērnu drošību. Kad to visu savedīs kārtībā, ja dejotājiem nodarbības atsākas jau augusta vidū? Iepriekšējā tikšanās reizē, kad klāt bijis arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, viņš solījis, ka viss būs. Kad prasījuši, vai ir iespējami arī citi varianti, viņš nav noliedzis. Līdz ar to jautājumu rodas vēl vairāk.

V. Kosenko, kuras bērni apmeklē šo skolu, to uzteic: «Estētikas skola pastāv jau vairāk nekā 35 gadus, un tai ir savas unikālas programmas, kādu nav citās tai līdzīgās interešu izglītības iestādēs. Centrs ir ļoti labi aprīkots, katra telpa paredzēta noteiktai nodarbībai.» Izskatoties, ka Pļavnieku ģimnāzijā būs jāstrādā daudz lielākā saspiestībā, kas neuzlabos mācību kvalitāti. Un vēl - centrā nodarbības notiek no 10 rītā līdz 10 vakarā, telpas ir ļoti noslogotas. Te tiekot piedāvāts cits režīms - daļu telpu, kas vajadzīgas ģimnāzijai pašai, izmantot tikai pēcpusdienā, kas nozīmē, ka ik reizi jāsāk ar telpu pārkārtošanu. Tiek gan solīts, ka pēc gada ģimnāzijas vairs te nebūšot un visas telpas būs centram. Taču - noteiktas pārliecības nav, jo skolai esot jauns direktors, kas nozīmē jaunu attīstības plānu un perspektīvas. «Domāju, ka ne viņš, ne skolas kolektīvs nepriecājas par mūsu ierašanos, it īpaši, ja daļa telpu būs koplietošanā, tajā skaitā - aktu zāle,» sprieda vecāku padomes priekšsēdētāja.

Plusu būs vairāk nekā mīnusu

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes pārstāvji, kas bija ieradušies uz tikšanos ar centra kolektīvu un vecākiem, uzsvēra: svarīgi ir, kā uz šo ideju paskatās. Ja jau no paša sākuma uzstādījums esot, ka «ābols ir sapuvis», tad varot neieraudzīt, ka tā nav.

«Viens no pārvaldes uzdevumiem ir likvidēt otro maiņu Rīgas skolās. Tāda šobrīd ir saglabājusies divās izglītības iestādēs - Rīgas Franču licejā un Rīgas 64. vidusskolā, kurai mēģinām risinājumu rast jau vairāku gadu garumā. Izskatījām dažādus variantus un palikām pie Burtnieku ielas, kur savulaik atradās 39. vidusskola, bet šobrīd Praktiskās estētikas skola,» Neatkarīgajai skaidroja Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītājs Guntis Helmanis. Kad Burtnieku ielas ēka tiks izremontēta, tur pārvietošoties pirmās četras

64. vidusskolas klases ar aptuveni 400 skolēniem. Tikšot savests kārtībā arī stadions, jo no īpašnieka esot atpirkta zeme. G. Helmanis uzsvēra, ka liela daļa pulciņu turpinās darboties šajā vietā kā Praktiskās estētikas skolas filiāle, arī Pļavniekos esot lielas perspektīvas - tur ir ērtāk nekā Burtnieku ielā piebraukt un novietot transportu, ir arī papildu teritorija, ko var lietderīgi izmantot. Telpu arī ir pietiekami, un par to drošību tiks gādāts. Viņš uzskata, ka pēc kāda laika būs jāuzklausa abu iestāžu vadības viedoklis un vēlmes, jo šobrīd valdot tikai emocijas. Nebūt neesot tā, ka visiem šis variants nav pieņemams, jo uz šīs skolas nodarbībām brauc no dažādām Rīgas un Pierīgas pusēm. Attiecībā uz Pļavnieku ģimnāziju G. Helmanis apšaubīja, vai šajā statusā tā varētu turpināt darbu, jo tajā mācās tikai 180 skolēnu. Izglītības kvalitātes valsts dienests jau vairākus gadus pēc kārtas vērsis uzmanību uz to, ka skola neiztur ne skolēnu skaita, ne sasniegumu kritērijus. Vaicāts, kad Praktiskās estētikas skola sagaidīs Jurģus, viņš atbildēja, ka vispirms te jāveic remonts, kas varētu tikt pabeigts, pēc labākā scenārija - līdz 1. septembrim, pēc sliktākā - oktobrī.



Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.