Mācīsies preparēt arī digitāli

AIZRAUJOŠI. Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas un antropoloģijas institūta morfoloģijas katedras docente Dzintra Kažoka demonstrē interesentiem jaunā digitālā anatomijas galda iespējas. Tas ataino cilvēka ķermeni reālā lielumā, kas ir apskatāms gan dažādos leņķos, gan dažādās orgānu sistēmās © F64

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas un antropoloģijas institūtā jeb anatomikumā uzstādīts tehnoloģisks brīnums – digitāls trīsdimensiju anatomijas mācību galds. Tas atradīsies vēsturiskā, bet tagad pilnīgi renovētā anatomikuma ēkā pašā Rīgas centrā.

RSU rektors profesors Jānis Gardovskis norāda, ka jaunās medicīnas izglītības tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc, lai universitāte nodrošinātu augstas kvalitātes izglītību, tai jāseko pasaules tendencēm. RSU ilgtermiņa attīstības stratēģija paredz studiju infrastruktūras modernizēšanu un jaunāko informācijas tehnoloģiju ieviešanu studiju procesā. Tāpēc RSU ir renovējusi vienu no vecākajām tās ēkām – anatomikumu – Rīgā, Kronvalda bulvārī 9. Anatomikuma kompleksa modernizācijā pēdējo divu gadu laikā ir ieguldīti vairāk nekā 1,5 miljoni eiro. Papildus ēkas renovācijai universitāte anatomijas studijās ir ieviesusi jaunu studiju konceptu, kas balstīts modernajās tehnoloģijās, – ir uzstādīts digitāls trīsdimensiju anatomijas mācību galds (medicīniski – disekcijas galds), kas ļauj preparēt abu dzimumu cilvēka ķermeni dabiskā lielumā elektroniskā formā ar vairāk nekā 60 000 patoloģiju datubāzi, ietverot arī dzīvnieku ķermeņus. Jaunais 3D galds, ko ražo ASV bāzēts uzņēmums Anatomage, iegādāts par RSU pašu pelnītiem līdzekļiem un izmaksājis aptuveni 100 000 eiro. Digitālā disekcijas galda bibliotēkā ir pieejami dažādu patoloģiju un saslimšanu dati, precīzāk – digitāli atainojumi. Studenti varēs izpētīt kaulu lūzumus, aneirismas, karcinomas (audzēji) un citus slimību gadījumus, kas pamatā ņemti no reāliem pacientiem. Lai studenti redzētu visu saslimšanu, katra pacienta gadījums papildināts ar pilnu radioloģisko izmeklējumu klāstu.

«Jaunais digitālais anatomijas galds ļaus plašāk iepazīt cilvēka ķermeni un paplašinās anatomijas studiju pieejamību topošajiem veselības aprūpes speciālistiem – gan vietējiem, gan ārvalstu studentiem, kuri vēlas pēc iespējas biežāku pieejamību preparātiem, jo anatomija ir viens no sarežģītākajiem priekšmetiem,» stāsta Anatomijas un antropoloģijas institūta direktore profesore Māra Pilmane. Tajā pašā laikā studiju procesā joprojām tiek saglabāta arī anatomijas apguve uz mirušu cilvēku audiem un speciālajām mulāžām. «Līdzās jaunajam anatomijas disekcijas galdam ir attīstīts Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs, zobārstniecības fakultātes preklīnika, kā arī plašākas kļuvušas e-studijas,» saka J. Gardovskis.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.