Eiropas stipendijas skolotājiem būs oktobrī

Ministru kabinets 1. septembrī apstiprinājis noteikumus par pedagogu konkurētspējas veicināšanu izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos – 20 miljoni Eiropas Sociālā fonda (ESF) naudas tiks izmaksāti mērķstipendijās, lai tādējādi atbalstītu 17 400 vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu pedagogus, kuri vēl strādā skolā un kam jāpapildina zināšanas, lai konkrētā skolā un dzīves vietā varētu nopelnīt vai arī tie, kuri ir sapratuši, ka slodze ir tik maza, ka oficiālajā izglītības sistēmā nebūs iespējams nopelnīt, un tādēļ grasās tuvākajā laikā pamest darbu skolā.

Stipendiju varēs saņemt arī skolotāji, kuri palikuši skolā pamatdarbā, strādā vairāk par kontaktstundām nedēļā un vēlas nodarboties ar savu pašnovērtējumu un kvalifikācijas sitēmas ieviešanu pedagogu darbā.

Ņemot vērā situāciju izglītības nozarē, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) speciālisti šīs aktivitātes īstenošanu virzījuši steidzamības kārtā. IZM valsts sekretāra vietniece struktūrfondu jautājumos un Eiropas lietās padomniece Inga Misiņa uzsver, ka jaunos noteikumus tikai nākamnedēļ publicēs laikrakstā Latvijas Vēstnesis un tie stāsies spēkā. Vēl jāsagatavo projekta pieteikumd un tas jāizvērtē, taču šiem darbiem dots īss laiks, lai projekta īstenošanu varētu uzsākt pēc iespējas ātrāk. Pieteikšanās stipendijām, visticamāk, tiks izsludināta oktobra nogalē. Katra stipendija tiks piešķirta uz četriem mēnešiem.

Stipendiju mērķis ir veicināt izglītības kvalitāti skolās, tāpēc lielākā summa atvēlēta pedagogiem, kas turpina darbu skolā un vienlaikus iesaistās novērtēšanas sistēmas ieviešanā. 100 latu mērķstipendiju mēnesī varēs saņemt tie pedagogi, kuri mācību procesa laikā būs gatavi iesaistīties sava un savu skolas kolēģu profesionālajā pilnveidē, savstarpēji piedaloties (hospitējot) cita pedagoga mācību stundās, sniedzot objektīvu kolēģa darba un pielietoto mācību metožu izvērtējumu un priekšlikumus mācību procesa kvalitātes uzlabošanai.

Tādējādi veicinās pieredzes apmaiņu un tā saucamo mentoringa kustības ieviešanu pedagoģiskajā darbā, kad vecākie skolotāji uzņemsies atbildību pār mazāk pieredzējušajiem. "Pašlaik veidojas situācija, kad skolotāji pārkvalificējas un sāk mācīt priekšmetus, ko iepriekš nav darījuši, un tad pieredzējušie kolēģi nāks palīgā," skaidro I. Misiņa. Šī būs vienīgā stipendija, uz kuru būs iespējams pieteikties atkārtoti.

Pedagogiem, kuri pārkvalificēsies darbam skolā jaunos apstākļos (piemēram, darbam apvienotajās klasēs, savai specialitātei radniecīga mācību priekšmeta pasniegšanā, darbam citā klašu grupā utt.), paredzēts segt 200 latu mācību maksu un mācību laikā izmaksāt mērķstipendiju 100 latu mēnesī. Lai neveidotos iepriekšējo gadu situācija, kad pedagogiem nācās apgūt neskaitāmus kursus, bet vēlāk viņi tik un tā palika bez darba, šīs stipendijas saņemšanas noteikumos iestrādāts nosacījums, ka iepriekš jāuzrāda skolas direktora sniegta izziņa, ka turpmākos divus gadus pedagogam būs darbs jaunajā mācību priekšmetā vai kvalifikācijā.

Tāpat stipendijas pedagogam mācību laikā 100 latu mēnesī un 320 latu mācību apmaksa paredzēta gadījumos, ja pedagogam ir neliela slodze –zem deviņām kontaktstundām – un ja tuvākajā laikā šis pedagogs plāno pārtraukt darbu skolā. Šie skolotāji ar ESF līdzekļiem varēs apgūt sev nepieciešamās zināšanas vai pilnveidot prasmes, piemēram, lai varētu uzsākt komercdarbību vai veikt pedagoga darbu kā pašnodarbināta persona ārpus izglītības sistēmas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais