Studenti: jaunā ārsta zināšanām nav vērtības?

© F64

Jaunā rezidentūras kārtība paredz, ka līguma noslēgšana būs prioritārāka par ārsta zināšanām un prasmēm – šādā veidā zūd uzņemšanas konkursa jēga un tiek veicināta labāko jauno ārstu došanās uz ārzemēm, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvalde.

Studentu organizācija publiski pauž satraukumu par jaunajiem Veselības ministrijas plāniem.

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) norisinājās diskusija par rezidentūru, kurā piedalījās studenti, mācībspēki un Veselības ministrijas pārstāvji. Tikšanās mērķis bija iepazīties ar jauno rezidentūras noteikumu grozījumu projektu, iepazīties ar studentu redzējumu par rezidentūru Latvijā. «Pēc Veselības ministrijas valsts sekretāres vietnieces Egitas Poles prezentācijas par plānotajām izmaiņām noteikumos studenti ir neizpratnē par ministrijas iniciatīvu dot priekšroku rezidentūras uzņemšanas konkursā jaunajiem ārstiem, kuriem ir noslēgts līgums ar kādu no reģionālajām slimnīcām,» saka Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs. «Tas nozīmē, ka līguma noslēgšana ar reģionālu slimnīcu būs svarīgāka par ārsta zināšanām. Visvairāk sašutuši ir topošie ārsti, kuriem jau tagad ir bērni, ģimenes. Doties uz perifēriju viņiem nav iespējas un vienīgā izvēle ir nestāties rezidentūrā.» Studentus satrauc arī tas, ka jaunās izmaiņas nosaka piecu gadu darbu (iepriekšējo trīs gadu vietā) kādā no Latvijas slimnīcām pēc rezidentūras beigšanas. Šīs izmaiņas attieksies arī uz apakšspecialitātēm un papildspecialitātēm, kas dažos gadījumos var novest pat pie desmit gadu ilga laika perioda, kas ārstam jāatstrādā kādā noteiktā slimnīcā. Gadījumos, ja netiks izpildīti līguma nosacījumi, rezidentam nāksies atmaksāt valsts ieguldīto naudu, kas, pēc Veselības ministrijas datiem, varētu sasniegt pat 24 000 eiro. «Tajā pašā laikā nevaram nepiekrist, ka ir ārstu trūkums reģionos, bet tad ir jāmeklē kompromisa risinājums – studenti, topošie ārsti jāinformē par iespējām, darbu reģionālajās slimnīcās,» saka A. Šilovs.

Studējošo aptauja rāda: 50 procentu jauno ārstu ir gatavi braukt prom uz ārzemēm, neuzsākot studijas rezidentūrā, ja tiek izmantotas piespiedu metodes, lai noturētu viņus Latvijā. A. Šilovs norāda, ka jaunie noteikumi no 2017. gada 1. janvāra ieviesīs arī izmaiņas rezidentūras uzņemšanas procesā – tiks veidota vienota uzņemšanas komisija. Joprojām nav skaidrības par šīs komisijas darbības principiem un vienotiem uzņemšanas kritērijiem. Rezidentūra jāiziet ārstam ar pamatizglītību, lai iegūtu specialitāti un saņemtu atļauju darboties specialitātē.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.