Atbalsta Rīgas skolu tīkla optimizācijas pamatnostādnes

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti šodien atbalstīja galvaspilsētas skolu tīkla optimizācijas pamatnostādnes 2010.-2014.gadam, kuras tapušas, analizējot pēdējo desmit gadu laikā notikušās skolēnu skaita izmaiņas, kā arī izvērtējot prognozes par iedzīvotāju skaitu turpmākajos gados.

Deputāti atzina, ka, veicot skolu tīkla pilnveides pasākumus, ir jānodrošina vispārējās pamatizglītības pieejamība visā Rīgas teritorijā. Tika atbalstīts priekšlikums vidusskolas pārveidot par pamatskolām, ja būtiski samazinās skolēnu skaits. Šajā procesā tiks ņemti vērā centralizēto eksāmenu rezultāti.

Vienlaikus pamatnostādnes paredz sekmēt to vispārējās vidējās izglītības iestāžu attīstību, kurās tiek īstenotas divas un vairāk vispārējās vidējās izglītības programmas. Īstenojot skolu tīkla pilnveides pasākumus, ir jāsekmē mācību procesa organizāciju skolās vienā maiņā, kā arī jāatbalsta vakara (maiņu) un neklātienes izglītības programmas, sekmējot sadarbību ar profesionālās izglītības iestādēm. Pamatnostādnēs ir paredzēts atbalstīt vispārējās vidējās izglītības profesionāli orientētā virziena izglītības programmu īstenošanu.

Pamatnostādnes paredz veicināt skolu izvietošanu atbilstošās ēkās un racionālu brīvo telpu izmantošanu, piemēram, īstenojot piecus un sešus gadus veco bērnu obligātās sagatavošanas skolai programmas, atverot pirmsskolas grupas vai īstenojot interešu izglītību.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta sagatavotais pārskats liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā skolēnu skaita samazinājums Rīgā ir 31 479 skolēni. Šajā mācību gadā Rīgā mācās 70 192 skolēni.

Pamatnostādnes tiks ievērotas, pieņemot turpmākos lēmumus par skolu tīkla pilnveides pasākumiem.

Latvijā

TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” viesojās sociologs Aigars Freimanis, kurš komentēja labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) nesenos izteikumus par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu. Freimanis atklāj, ka Auguļa kungam piemīt kāds “politisks netikums” un uzskata, ka šoreiz labklājības ministrs ir "mazliet iebraucis auzās."