Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ājurvēdu māca par 960 eiro

© F64

Latvijas Universitāte (LU) gājusi inovāciju virzienā un kopš pērnā gada piedāvā ājurvēdas profesionālās pilnveides studiju programmu. Tā ir licencēta, un to realizē LU Komplementārās medicīnas centrs sadarbībā ar ājurvēdas izglītības un pētniecības tīkliem Indijā Arya Vaidya Chikitsalayam Clinic & Research Institute (AVP).

Integrētajai medicīnai ir arvien lielāka loma veselības aprūpē, un ājurvēda ir viena no oficiāli atzītajām medicīniskajām zinātnēm pasaulē un arī Latvijā. Sekojot līdzi jaunajā vēsmām, arī LU cenšas iet līdzi tām, piedāvājot apgūt šo jomu arī pašmāju speciālistiem, skaidro tālākmācības programmas koordinatore Guna Bīlande. Trīs mēnešus garais kurss (tas sāksies no 4. marta) esot paredzēts visiem ārstiem un ārstniecības personām, farmakologiem, kā arī biologiem.

LU studiju programmas vadītājs esot viens no Latvijas vadošajiem endokrinologiem, profesors Valdis Pīrāgs, un nodarbības vada ne tikai pieredzējuši LU, bet arī sertificēti AVP mācībspēki no Indijas. Šī programma ir izveidota, ņemot vērā Pasaules veselības organizācijas norādījumus, un tā sniedzot studentiem izpratni par zinātnisko epistemoloģiju un ājurvēdas nozīmi mūsdienu ceļā uz individuāli pielāgotu dzīvesveidu un diētu. «Programma attīsta analītisko domāšanu par ārstniecības augu un pančakarmas procedūru izmantošanu veselības uzlabošanai. Tā pasvītro gan ājurvēdas globālo pieeju, gan arī lokālo pielietojamību,» teic programmas koordinatore.

Ājurvēdas izglītības pamatkurss 160 stundu apjomā paredzot ājurvēdas vēstures, filozofijas, kā arī fizioloģijas, patoloģijas un farmakoloģijas apgūšanu. Liela uzmanība studiju programmā tiks pievērsta ājurvēdas terapijai, ieskatu gūstot arī praktiskās nodarbībās. Pēc studiju kursa beigām ir iespēja šīs zināšanas padziļināti apgūt praksē Indijā. Jau pērnā gada augustā grupa šādu piedāvājumu izmantojusi, papildinot Latvijā gūtās zināšanas.

G. Bīlande norāda, ka studiju programma LU tiek realizēta jau no 2015. gada februāra un šobrīd notiek jau trešais «iesaukums». Līdz šim to ir apguvuši jau vairāk nekā 60 medicīnas speciālistu. Kurss, kas notiek piektdienu pēcpusdienās un sestdienās, ir maksas, un trīs mēnešus garo apmācību cena ir 960 eiro.