Nākamnedēļ LU atklās Humanitāro zinātņu fakultāti

Pirmdien, 8.februārī, Rīgā, Visvalža ielā 4a, tiks atklāta Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultāte, aģentūru LETA informēja fakultātes dekāne Ausma Cimdiņa.

Humanitāro zinātņu fakultāte patlaban ir jaunākā LU fakultāte, bet tās sākotne meklējama jau 1919.gadā, kad līdzās no Rīgas politehniskā institūta mantotajām dabas un tehnisko zinātņu fakultātēm tiek veidota Valodnieciski filozofiskā fakultāte, kuras humanitāro zinātņu spēki koncentrējas galvenokārt uz baltu valodām, vēsturi un kultūru.

LU Humanitāro zinātņu fakultāte ir izveidojusies, apvienojoties Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātei un Moderno valodu fakultātei.

Pēc studentu (vairāk nekā 2000) un nodarbināto docētāju un zinātniski pētniecisko darbinieku (ap 150) skaita tā ir viena no lielākajām LU fakultātēm, strukturēta septiņās nodaļās: Anglistikas nodaļa, Āzijas studiju nodaļa, Ģermānistikas un romānistikas nodaļa, Klasiskās filoloģijas un antropoloģijas studiju nodaļa, Latvistikas un baltistikas nodaļa, Rusistikas un slāvistikas nodaļa, Sastatāmās valodniecības un tulkošanas nodaļa.

Saskaņā ar fakultātes nolikumu Humanitāro zinātņu fakultātes pastāvēšanas mērķis ir LU studiju, zinātniskās un inovatīvās darbības organizēšana un veikšana valodniecībā, literatūrzinātnē, folkloristikā, mākslas zinātnē un antropoloģijā, kā arī reģionālajās studijās un starpnozarē.

LU bija vienīgā no nozīmīgākajām Baltijas jūras reģiona universitātēm, kur līdz šim bija saglabājusies no padomju perioda mantotā dažādu valodu un kultūru studiju nošķirtība. Jautājums par LU humanitāro zinātņu, tai skaitā valodniecības, literatūrzinātnes un kultūras studiju struktūrvienību integrāciju tika ierosināts jau 1995.gadā un 2003.gadā, un no jauna aktualizēts, gatavojot LU stratēģiskās attīstības vadlīnijas 2008.gadā un LU pašnovērtējuma ziņojumu 2009.gadā.

Humanitāro zinātņu fakultātes atklāšanas pasākums notiks no plkst.12 līdz 16, un tajā paredzētas LU rektora Mārča Auziņa un dekāna pienākumu izpildītājas Ausmas Cimdiņas uzrunas, izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS), dzejnieka Knuta Skujenieka un citi apsveikumi.

Tāpat plānota Humanitāro zinātņu fakultātes Studentu pašpārvaldes dramatiska performance, videofilmas "Imanta Ziedoņa dienas 2008" demonstrēšana, Humanitāro zinātņu fakultātes pasniedzēju sasniegumu izstādes atklāšana. Notiks arī Eiropas Sociālā fonda projekta "Savs kaktiņš, savs stūrītis zemes: Latvijas lauku attīstības stratēģijas un kultūrvides pārmaiņas" prezentācija, šī projekta zinātniskā vadītāja ir Rasma Kārkliņa.

Svarīgākais