RTU zinātnieki prezentēs pēdējos septiņu gadu starptautiskos pētījumus

Šodien plkst.14 Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisināsies projektu stendu izstāde un RTU zinātnieku prezentācijas par pēdējos septiņos gados īstenotajiem starptautiskajiem pētījumiem, kurus finansējusi Eiropas Komisija (EK).

Kā aģentūra LETA uzzināja universitātē, izstāde aptvers RTU nozīmīgākos starptautiskos EK sestās un septītās ietvarprogrammas zinātniskos projektus par laika posmu no 2002.gada līdz 2009.gadam, kad RTU zinātnieki apguvuši aptuveni vienu miljonu eiro (ap 702 800 latu)

Viens no iespaidīgākajiem projektiem, kurā ir piedalījušies arī RTU pētnieki, ir ALCAS (Advanced low cost aircraft structures), kura īstenošanā kopumā iesaistījušies 60 partneri no visas Eiropas un kura kopējās izmaksas pārsniedz 116 miljonus eiro (81 524 800 latus).

Lai uzlabotu Eiropas aviācijas un kosmosa industrijas konkurētspēju, ALCAS projekta partneru uzdevums bija Eiropas vadošās aviobūves giganta "Airbus" uzraudzībā izstrādāt jaunas paaudzes kompozīto materiālu lidmašīnu. Projekta partneru uzdevums bija samazināt Eiropas daudzmiljardu nozares - aviācijas un kosmosa ražošanas un ekspluatācijas - izmaksas par 15% un vienlaikus attīstīt drošāku, energoefektīvāku un dabai draudzīgāku gaisa transporta sistēmu. Izpētīts, ka uzdevumu varētu izpildīt, ierasto gaisa kuģu metāla sakausējuma konstrukcijas aizstājot ar oglekļa šķiedras kompozītmateriālu nesošām konstrukcijām.

RTU Būvniecības fakultātes Materiālu un konstrukciju institūta pētnieki projekta ALCAS gaitā ir optimizējuši nākamās paaudzes lidmašīnu konstrukcijas, novērtējot oglekļa šķiedras kompozītmateriālu nestspēju.

RTU pētnieki piedalījušies arī tādos projektos kā FILOSE, kurā pēta zivs kustības, lai, balstoties uz šiem pētījumiem, attīstītu jaunas tehnoloģijas un zemūdens transportlīdzekļus, tostarp lai uzbūvētu robotzivi, projektā AISHA, kurā pēta lidmašīnas tehniskā stāvokļa uzraudzību, izmantojot ultraskaņas viļņus.

Vēl zinātnieki piedalās projektors FRIENDCOPTER, COCOMAT un SCOUT. FRIENDCOPTER ir projekts, kurā pēta, kā radīt pasažieriem un videi draudzīgu helikopteru un kā ar viedo materiālu palīdzību slāpēt helikoptera radīto troksni, savukārt COCOMAT tiek meklēti risinājumi lidmašīnu ekspluatācijas drošībai. Visbeidzot SCOUT ir projekts, kura gaitā pētnieki izveidojuši kombainu, kas rok tuneli un vienlaikus to betonē, un citos.