Skolās no nākamā gada janvāra būs augļi un dārzeņi

No 2011. gada janvāra Latvijas skolās 1. līdz 6. klašu skolēniem papildus pusdienām būs iespējams saņemt augļus un dārzeņus bez maksas, nra.lv uzzināja Zemkopības ministrijā.

Lai gan sākotnēji šo Eiropas atbalstīto veselīga uztura programmu bija plānots ieviest jau no 2009. gada, nepieciešamā, bet nepiešķirtā valsts līdzfinansējuma dēļ tas tika atlikts līdz šim mācību gadam. Tomēr arī no 2010./2011. mācību gada sākuma, tas ir, no 1. septembra skolēnus nevarēs nodrošināt ar augļiem un dārzeņiem. Kā paskaidroja Zemkopības ministrijas speciāliste Dace Freimane, Latvija nolēmusi ieviest šo programmu no 2011. gada janvāra un īstenot to trīs mēnešus gadā. „Viens no iemesliem ir pieejamie naudas līdzekļi, kas ir ierobežoti, taču otrs – tieši ziemas tumšie mēneši ir tādi, kad Latvijā daudzām ģimenēm vairs nav pieejami pašu audzēti āboli vai kāposti, un bērni nu veselīgo pārtiku varētu saņemt skolās,” stāsta D. Freimane.

Katram skolēnam dienā plānoti simts grami dārzeņu un augļu, paciņu saturs būtu dažāds, bet paredzēts, ka tur varētu būt āboli, bumbieri, dzērvenes vai citas ogas, kā arī kāposti, kāļi, burkāni un kolrābji. Šiem produktiem nedrīkstēs būt pievienots ne cukurs, ne sāls, ne tauki, ne saldinātāji. D. Freimane arī uzsvēra, ka dārzeņiem un augļiem jābūt „integrēti” audzētiem, tas ir, tādiem, kuru izaudzēšanai izmanto pēc iespējas mazāk ķīmisku vielu.

Eiropas Komisija tam piešķirs finansējumu 316 000 latu apmērā, Latvijas līdzfinansējums – 105 000 latu. Skolas līdzīgi kā piena programmā varēs pieteikties brīvprātīgi, tomēr, kā uzskata Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti, kuri šo jautājumu arī apsprieda, drīzāk tai jābūt obligātai programmai. „Jo citādi – ar ko vienas skolas bērns sliktāks par citas skolas bērnu, kur direktors ir piekritis programmai,” vaicāja deputāte Ingrīda Circene (JL). Zemkopības ministrija sola, ka darīs visu, lai mazinātu birokrātiju skolām, un tās bez bažām varētu iesaistīties programmā. Atsevišķas Rīgas skolas joprojām īsteno piena programmu, kā arī sešas Rīgas skolas uzstādījušas automātus, kuros var nopirkt jogurtu, burkānus vai veselīgus graudu batoniņus.