Uzdod pārbaudīt karjeras konsultantu izmaksas Nodarbinātības valsts aģentūrā

Ņemot vērā izteiktās bažas par Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) tēriņiem karjeras konsultantu apmaksai, Labklājības ministrijas (LM) vadība uzdevusi atbildīgajām amatpersonām izvērtēt situāciju un informēt par karjeras konsultāciju izmaksām, aģentūru LETA informēja LM.

LM vēlas noskaidrot, ko ietver paredzētā līguma summa par karjeras konsultāciju sniedzēju pakalpojuma iepirkšanu.

LM skaidro, ka sakarā ar bezdarbnieku skaita ievērojamo pieaugumu un nepietiekamo karjeras konsultantu skaitu, 2009.gada jūlijā LM konceptuāli atbalstīja NVA priekšlikumu īstenot iepirkuma procedūru papildus konsultantu piesaistei. Savukārt novembrī tika akceptēta iepirkuma procedūras uzsākšana, lai nodrošinātu karjeras konsultāciju pakalpojuma sniegšanu bezdarbniekiem visās NVA reģionālajās filiālēs.

Kā ziņots, svētdien Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" ziņoja, ka NVA pagājušajā gadā, mēģinot veikt uzdotos algu budžeta ietaupījumus, atteikusies no bezdarbnieku karjeras konsultantu algošanas, savukārt citā NVA izdevumu pozīcijā iekļāvusi līdzīgu summu, lai pirktu šo pakalpojumu no privāta uzņēmēja, kas nodarbina tos pašus karjeras konsultantus, kurus pirms neilga mirkļa štatu samazināšanas dēļ bija atlaidusi NVA.

Pie minētā pasūtījuma tikusi Mikam Ekbaumam un Aigaram Cerusam piederošās firmas "Corporate Solutions" meitasuzņēmums "HR Consulting".

Pirmo konkursu izsludināja augusta beigās, pretendentiem atvēlot vien septiņas dienas. Konkursā startēja četras firmas, bet uzvarēja "HR Consulting", kuru vada bijusī NVA un LM darbiniece Sanita Broka. Šī firma reģistrēta tajā pašā nedēļā, kad noritēja konkurss. NVA viņi piedāvāja konsultantus, kuri pirms štatu samazināšanas sēdēja konsultantu krēslos kā šīs iestādes darbinieki. "Viņi tika informēti, ka šis pakalpojums būs kā āra pakalpojums un protams - viņi tika informēti par to, ka pakalpojums turpināsies un lai viņi meklē šīs iespējas, ja viņi vēlas turpināt šo darbu," stāstīja NVA Karjeras metodikas un klientu apkalpošanas nodaļas vecākā speciāliste Valda Puiše.

Iepirkumā par pakalpojumiem šogad "HR Consulting" jau bijis vienīgais pretendents, un ar to noslēgts līgums par gandrīz 274 000 latu. Nodarbinātības aģentūra apgalvo, ka šogad izdevumi karjeras konsultācijām bezdarbniekiem ir mazāki, turklāt tie pārcelti uz citu budžeta sadaļu.

Raidījums saskaitījis, ja patlaban firmas paspārnē strādājošos 36 speciālistus uz pilnu slodzi algotu pati aģentūra, viņiem maksājot pat mazliet vairāk nekā pērn - 350 latus uz papīra, tad aģentūras izdevumi būtu krietni mazāki, apmēram 187 000 latu. Šādā gadījumā starpniekam aiziet aptuveni trešā daļa no pakalpojuma izmaksām. Vai firmas peļņa ir 30%, raidījuma "HR Consulting" nav izdevies pavaicāt: "Mēs uzskatām, ka ir bezjēdzīgi sniegt papildu komentārus par "HR Consulting" darbību."

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.