Biznesa skola lielajam biznesam

«Mēs cenšamies lauzt to uzstādījumu, ka biznesa un ekonomikas zinības ir kas ļoti vienkāršs un iespēja pelnīt lielas naudas neprasa nopietnas studijas,» uzsver RTU RBS direktors Jānis Grēviņš © Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rīgas Biznesa skola (RBS) ir teju vienīgā augstākā izglītības iestāde Latvijā, kas sagatavo pasaules līmeņa profesionāļus uzņēmumu un organizāciju vadīšanā. Kvalitatīvās izglītības apliecinājums: vairāk nekā 70% absolventu ieņem vadošus amatus Latvijā un aiz tās robežām.

«Kad šo skolu veidoja, tās dibinātāji zināja – kvalitatīva biznesa skola ir tā, kas dzen uz priekšu ekonomiku. Ja tādas te nav, jaunieši brauc uz ārzemēm un tur arī paliek. Varam teikt, ka šī skola ir teju vienīgā, kurā jau 90. gados notika plānveidīga pasniedzēju sagatavošana – lai viņi atbilstu Rietumu līmeņa prasībām. Mēs cenšamies lauzt to uzstādījumu, ka biznesa un ekonomikas zinības ir kas ļoti vienkāršs un iespēja pelnīt lielas naudas neprasa nopietnas studijas,» uzsver RTU RBS direktors Jānis Grēviņš.

Pilna laika studijas

Tā kā vecumā līdz 22 gadiem cilvēks zinībām ir visatvērtākais, tad būtiski ir šo laiku izmantot izsvērti un jēgpilni. Tas esot viens no iemesliem, kāpēc skolā ir pilna laika studijas, kurās nākas apgūt daudzveidīgas un plašas programmas. Te esot tāpat kā ASV: ja mācies tikai bāzes programmu, tās ir piecas dienas nedēļā, ja vēl ko papildus – tad sešas vai teju visa nedēļa. Studenti atzīstot, šeit nav viegli mācīties, te nevar vienlaikus apmeklēt vēl kādu augstskolu vai arī piestrādāt – te ir jāmācās!

RBS strādā pēc principa, ka augstskolai jādara brīvs, proti, lai iegūtās zināšanas pēc tās beigšanas ļauj cilvēkam darīt jebko. Tāpēc studenti pirmajos divos gados (pirms specializēšanās) apgūst liberal arts jeb mācību priekšmetus no visām bāzu disciplīnām: sociālās, dabas, mākslas un humanitārās zinātnes. Tāda pieeja attīsta loģisko domāšanu un komunikācijas prasmes, kā arī nodrošina studentu elastību un spēju pielāgoties darba tirgus prasībām pat tad, ja nākas strādāt citā nozarē vai pārkvalificēties. Liels uzsvars te tiek likts arī uz interneta tehnoloģijām. Pasaules pieredze rādot, ka alga pieaug par 20–30% ne tikai par svešvalodu, bet arī datorvalodas prasmi. Tā šobrīd ir dzīves nepieciešamība, skaidro RTU RBS direktors.

Labi reitingi

Programmas ir augstu novērtētas EdUniversal reitingā, kurā RTU RBS kopā ar RTU Inženierekonomikas fakultāti ieņem pirmo vietu. Savukārt RBS Professional MBA un Executive MBA programmas iekļautas arī starp labākajām Austrumeiropā. Skolas ideoloģijas darba augļi atspoguļojas arī tās absolventu darba algās. To apjoms parāda ieguldīto zināšanu pamatīgumu. Un tas RTU RBS nākot atpakaļ, jo bijušie audzēkņi palīdz finansiāli savai skolai.

Runājot par augstskolas maksu (par studijām ir jāmaksā), skolas direktors norāda, ka tai nevajadzētu biedēt tos, kas te grib studēt: «Ja ir vēlme studēt šeit un ir labas zināšanas, gan jau risinājums atradīsies, kā kļūt par šīs skola studentu. Ja vajag atbalstu izglītībai, nav jākaunās to prasīt. Ir visādi fondi un mecenāti. Bez tam centīgākajiem un talantīgākajiem piešķiram arī mācību maksas atlaides.»

Augsta līmeņa vadītāji

«Studijās likts akcents nevis uz mazo biznesu, bet lielo. Jo tādu skolu, kas virza uz mazo uzņēmējdarbību, šeit, Latvijā, netrūkst. Tas nav ne labi, ne slikti, tā ir mūsu pieeja. Lai spēlētu lielā laukumā, ir jābūt nopietnam pamatam zem kājām un labi jāzina spēles noteikumi. Jābūt gatavam uz pārmaiņām un noteikumu maiņai,» teic J. Grēviņš. Viņš varot arī apgalvot, ka šā gada korporatīvās programmas beidzējiem problēmu ar darba atrašanu nav. Pat bijis pārsteigums, ka daudzi starptautiskās firmās ieņem teju pirmā līmeņa vadītāja amatus. Tas ir pat augstāks novērtējums, kāds varot būt. Daudzi izveidojuši arī savus uzņēmumus, kas neraugās tikai uz šaurām jomām, bet gan daudz plašākām. Jo viņi esot pasaules līmenī – jau prakses vietās bijuši dažādās Zemes malās.

Plašs redzesloks – bonuss

Viņš uzskata, ka svarīgi pēc iespējas agrāk apgūt arī biznesa pamatus – lai pelnīt nesāktu tad, kad ir jau 25 gadus vecs, bet jau vidusskolā. Patiesībā liela daļa RTU RBS studentu pirms augstskolas jau strādājuši algotu darbu. «Varu apgalvot, ka te nāk tie mērķtiecīgākie. Bet šo īpašību pazaudēt var ļoti viegli, un tas notiek nevis 17, bet 7 gadu vecumā. Protams, datorspēles spēlēt ir vieglāk, nekā mācīties. Bet šobrīd taču ir tik fantastiskas iespējas gūt plašāku redzesloku. Internetā ir tūkstošiem mācības priekšmetu, ko var apgūt mājās pie datora. Ir visādas skolu apmaiņas programmas. Ir, kas to arī dara, un no viņiem izaug tie, kam ir idejas, kas darboja vairākos virzienos, bet citi ir tie, kas negrib un nevar neko, jo palaiduši īsto brīdi garām.» Viņa ieteikums vecākiem – sekot līdzi savu bērnu mācībām, lai viņi apgūtu arī dabaszinātnes un matemātiku. Arī zīmēšanu un rasēšanu. Lai izglītība būtu vispusīga. Daudzi prasīšot: kam vajadzīga rasēšana?! Tā iemāca vizuālo uztveri. «Man arī kādreiz šķita – kam man vajadzēs mašīnrakstīšanu? Ar desmit pirkstiem iemācīties rakstīt? Nu, bet tagad man tas ļoti noder darbā ar datoru,» pasmaida J. Grēviņš.

Jauns ēkas veidols

Skola domā ne tikai par izglītību, bet arī, kā attīstīt ēkas kompleksu Rīgas centrā. 2015. gada janvārī RTU RBS izsludināja starptautisku konkursu arhitektūras studentiem un jaunajiem arhitektiem, lai viņi sniegtu savu redzējumu nama attīstībai, kur vēsturiskais nama veidols labi saskaņotos ar moderno. Konkursā tika iesniegti 17 projekti no 12 pasaules valstīm. Četru labāko projektu autori jūlijā tikās Rīgā un arhitekta Miķeļa Putrāma vadībā izstrādāja ēkas kompleksa attīstības gala ideju. Nu tikai būs jāmēģina to visu īstenot.

Ieskatoties nākotnē, J. Grēviņš domā, ka te arī turpmāk būs starptautiska skola. (Te šobrīd mācās studenti aptuveni no 15 valstīm, bet pasniedzēji nāk teju vai no visiem pasaules kontinentiem.) Ēka iegūs plašākas telpas un modernāku ietvaru. Programmas gan varētu palikt tās pašas, tikai iegūt lielāku specializāciju – ļoti iespējams, ka būs IT bakalauru un maģistru un arī finanšu uzskaites programmas.

Fakti

  • Dibināta 1991. gadā, sadarbojoties RTU, Bufalo universitātei (ASV) un Otavas universitātei (Kanāda).
  • Piedāvā mācības angļu valodā MBA programmās, kur studenti iegūst pasaulē atzītu maģistra profesionālo grādu uzņēmumu un organizāciju vadīšanā (MBA grādu), un bakalaura programmā (BBA), kur iegūst bakalaura grādu starptautisko uzņēmumu vadīšanā.
  • Bakalaura programmas ietvaros studenti var gadu pavadīt ASV vai Norvēģijā un iegūt dubulto diplomu no šīm augstskolām. Ja students izvēlas mācīties Norvēģijā, kopējais studiju ilgums ir trīs gadi, ja ASV, tad četri gadi.
  • Studijas var uzsākt divas reizes gadā – septembrī un janvārī, bet uzņemšanas process ilgst vairākus mēnešus pirms tam. Uzņemot augstskolā, jāiztur arī pārbaudījums angļu valodā un intelektuālais tests (jābūt vismaz 50% pareizu atbilžu).



Svarīgākais