Skolēniem ar speciālām vajadzībām plāno atvieglot centralizēto eksāmenu kārtošanu

Turpmāk centralizēto eksāmenu kārtošana varētu kļūt vieglāka skolēniem ar speciālām vajadzībām, jo šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais noteikumu projekts šādiem skolēniem paredz dažādu atbalsta pasākumu piemērošanu.

Spēkā esošie normatīvie akti pašlaik neparedz šādu atbalsta pasākumu piemērošanu centralizētajos eksāmenos vispārējās vidējās izglītības apguves pakāpē izglītojamajiem ar speciālām vajadzībām.

Saskaņā ar noteikumiem, izglītojamajiem, kuri saņēmuši izglītības vai klīniskā psihologa atzinumu par speciālām vajadzībām, Valsts izglītības satura centra (VISC) eksāmeniem par pamatizglītības un vidējās izglītības ieguvi noteiks atsevišķus norises laikus un atbalsta pasākumus. Tāpat papildu atbalsta pasākumus varēs izvērtēt un ierosināt izglītības iestāde, taču skolēnam vai viņa likumiskajam pārstāvim būs tiesības no šādu pasākumu piemērošanas atteikties.

Skolēniem ar dzirdes traucējumiem darba vietu eksāmena telpā noteiks eksāmena vadītājs. Savukārt gadījumos, kad skolēniem ar speciālām vajadzībām noteikts atšķirīgs eksāmena norises darbības laiks un atbalsta pasākumi, kas varētu traucēt pārējo izglītojamo darbu, eksāmenu šie audzēkņi kārtos atsevišķā telpā.

Savukārt tad, ja eksāmena laikā vadītājs atļaus iziet no telpas skolēniem ar speciālām vajadzībām, eksāmena izpildes laiks šiem skolēniem tiks pagarināts par desmit minūtēm. Šāda prakse attiecībā uz pārējiem skolēniem piemērota netiek.

Izsludinātais noteikumu projekts paredz arī modernizēt un atvieglot skolēnu reģistrāciju valsts pārbaudes darbiem skolēna, izglītības iestādes, pašvaldības un valsts līmenī, aizvietojot fizisku dokumentu apriti ar elektroniskiem pieteikumu datiem, kā arī uzlabot pastāvošos valsts pārbaudes darbu piegādes procesus, piegādājot darbus ne tikai fiziski, bet arī elektroniski.

Tāpat paredzēta virkne tehnoloģisko un organizatorisko uzlabojumu, tai skaitā eksāmena mutvārdu daļas ierakstīšana ar VISC izstrādātu programmatūru, kas Izglītības un zinātnes ministrijas skatījumā nodrošinās efektīvāku informācijas apriti un precīzāku datu apstrādi valsts pārbaudījumu norises kontekstā.

Pastāvošās dokumentu aprites elektronizācija paredzēta ne tikai attiecībā uz eksāmeniem, bet arī valsts pārbaudes darbiem. Tādēļ šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludināts noteikumu projekts arī par valsts pārbaudījumu norises kārtību, kas pilnībā elektronizē iepriekš pastāvošo dokumentu apriti, kurā izmaiņas un darbības bija jāsaskaņo un jāapstiprina klātienē, piemēram, organizējot VISC speciālistu tikšanos ar pašvaldību pārstāvjiem.

Jaunā sistēma atvieglotu visu minētajos procesos iesaistīto speciālistu darbu, taupot laika un finanšu resursus, jo līdz šim izglītības iestādes informāciju par skolēnu pieteikumiem dažādiem valsts pārbaudes darbiem nosūtīja VISC, aizpildot apjomīgas tabulas manuāli.

Arī valsts pārbaudes darbos paredzēta virkne pastāvošo procesu tehnoloģisko un organizatorisko uzlabojumu.

Abi noteikumu projektus vēl skatīs valdībā.