Jelgavas novadā trim skolām aizsalst ūdensvadi

Pirmdienas sals vairumu Jelgavas novada skolēnu atturējis no došanās uz skolu - vairākās mācību iestādēs šorīt ieradušies vien 8 - 10 bērnu. Lielo salu nav izturējuši Vircavas, Vilces un Aizupes skolu ūdensvadi, padarot mācības neiespējamas, bet vēl pāris pagastos aukstuma dēļ nav varēts iedarbināt skolēnu autobusus.

Šonedēļ uz laiku mācību darbs pārtraukts Vircavas vidusskolā, kur lielā sala dēļ muižas ēkā aizsalis ūdens pievads. Skola tādēļ palikusi bez ūdens un kanalizācijas, bet 15 bērni, kas šorīt ieradušies, nogādāti atpakaļ mājās, ziņo portāls ZZ.lv.

Skolas direktore Ināra Vīgante stāsta, ka pirmdienas rītā Vircavas vidusskolā un tās filiālēs Lielvircavā un Platonē no vairāk nekā 330 bērniem skolā bija ieradušies 24. «Pašā skolā ir silts, bet mācību darbs uz laiku pārtraukts. Ja arī otrdien būs tikpat liels sals, mācības nenotiks un skolas autobuss nekursēs,» piebilst skolas direktore.

«Vidusskola atrodas vecā muižas ēkā, kurai ir specifiska ūdens pievades sistēma, kas, diemžēl, šoziem nespēja tikt galā ar lielo salu. Jau pagājušajā nedēļā sistēma sala ciet, bet to izdevās atsaldēt, taču šodien nekā – aukstums pārāk spēcīgs. Šī mums ir pirmā reize, kad aizsalis ūdensvads,» stāsta direktore. Šodien skola palīdzību lūgusi arī pagasta pārvaldei, kas solījusi palīgā sūtīt celtnieku brigādi, lai mēģinātu ūdensvada sistēmu uzlabot vai pilnveidot, lai tā tik viegli neaizsaltu.

Jelgavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ginta Avotiņa stāsta, ka ūdensvadi aizsaluši arī Kalnciema bērnudārzā, kā arī Vilces un Aizupes pamatskolā, kur gan, cerams, problēmu izdošoties likvidēt ātrāk.

Svētes pamatskolā šorīt skolā bija ieradušies desmit no 157 audzēkņiem. Mācību daļas vadītāja Ilze Lazdiņa stāsta, ka dažus bērnus līdz skolai atgādājuši vecāki ar automašīnām, citi dzīvojot tepat netālu. «Ir dažas telpas, kur ir vēsāks, bet visumā skolā ir silti un atnākušajiem skolēniem mācību darbs notiek, arī pusdienas būs. Tikko būs skolas transports, bērni tiks nogādāti mājās,» stāsta I.Lazdiņa.

«Glūdā uz skolu bija ieradušies astoņi bērni, bet, piemēram, Staļģenē pedagogi ar bērniem vienojās, ka rīt un parīt strādās mājās projektu nedēļas ietvaros,» stāsta G.Avotiņa.

Sals problēmas sagādījis ne tikai skolu ūdensvadiem. G.Avotiņa stāsta, Lielplatonē sala dēļ nedarbojies pagasta skolēnu autobuss. Tāda pati problēma bijusi Platonē.

Tomēr G.Avotiņa norāda, ka skolas, ja vien nav tehnisku problēmu, ir atvērtas un ar skolēniem, kas ieradušies, pedagogi strādā.