Lāpot budžetu, vēstures pētniecībā vairāk iesaistīs studentus

Tā kā Latvijas Vēsturnieku komisijas budžets ir sarucis sarūkot par vairāk nekā 40 procentiem, komisijai aktuālo jautājumu pētīšanā plānots vairāk piesaistīt augstskolu studentus, paziņojis jaunievēlētais komisijas priekšsēdētājs Inesis Feldmanis.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Feldmanis, ierobežoto finansiālo līdzekļu dēļ komisija vairs nevarēs atļauties par visiem pētījumiem samaksāt, tādējādi Latvijai aktuālo jautājumu - noziegumu pret cilvēci un trīs okupācijas galveno problēmu - pētniecībai būs grūti piesaistīt nobriedušus pētniekus. Tā vietā viņa vadītā komisija pētniecības darbā varētu iesaistīt vairāk maģistrantu un doktorantu, jo tas daudz līdzekļu neprasa.

"Mēs komisijā ļoti daudzi esam profesori un varam iesaistīt mūsu fakultātē visus jaunos pētniekus šo tēmu pētniecībā," stāsta vēsturnieks, minot, ka jau aptuveni sešas promocijas darbu tēmas veltītas komisijai aktuālajai tematikai.

Komisijas darbs iepriekšējos gados, īpaši pievēršoties 20.gadsimta 40. un 50. gadu problēmu izpētē un darbojoties kā galvenajam koordinējošajam centram, arī bijis viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Feldmanis pārņēmis tās vadību. Viņš ir pārliecināts, ka bez vadītiem un finansētiem pētījumiem šāda apjoma pagājušā gadsimta vēstures pētniecība nebūtu iespējama.

Vēsturnieks norāda uz 25 vēsturnieku komisijas izdoto rakstu sējumu izdošanu, gan piebilstot, ka šogad pētījumu publicēšana varētu būt apgrūtināta.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais