Arī Valmierā un Ventspilī būs savi Murjāņi

© F64

No 1. septembra gan Valmierā, gan Ventspilī darbosies augstas klases sportistu sagatavošanas centri – tā tos nodēvējusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Līdzīgi kā Murjāņu sporta ģimnāzijā talantīgi jaunieši no visas Latvijas par valsts naudu varēs šajās pilsētās trenēties noteiktos sporta veidos un iegūt arī vispārējo izglītību. Sākotnēji gan bija plānots atbalstīt uz pusi vairāk sportistu, taču šobrīd skaitlis sarucis līdz 30.

Uz šādu ekskluzīvu iespēju un valsts finansiālu atbalstu sākotnēji pieteicās vairākas pašvaldības, kurās ir reģionālie sporta centri. Šobrīd ir skaidrs, ka no tām pilotprojektā, kurš ilgs no šā gada 1. septembra līdz 2017. gada 31. decembrim, piedalīsies vien divas vietvaras, Neatkarīgajai skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora vietnieks Edgars Severs. Valmierai tiks dota zaļā gaisma attiecībā uz BMX sporta veidu, piešķirot finansējumu 12 jauno sportistu apmācībai un treniņiem, bet Ventspils pilsētai – 18 perspektīvajiem jauniešiem: 8  – svarcelšanā, 6 – šķēpmešanā un 4 – šorttrekā. Vēl 17. jūlijā savu prezentāciju snieguši arī Limbažu novada pārstāvji, kuri gribējuši Limbažu apkaimē attīstīt smaiļošanu un kanoe, taču darba grupa, kas izvērtējusi vietvaru pieteikumus, nav atbalstījusi šādu priekšlikumu. Arguments: lai programmas nedublētos, jo tieši to pašu var apgūt Murjāņu teritoriālajā struktūrvienībā Jūrmalā. Lemjot, kurus sporta veidus finansēt no valsts kabatas, kā galvenais atskaites punkts esot arī labas iestrādes un potenciāls, kas varētu vest pie labiem rezultātiem pasaules līmenī, teica E. Severs, norādot, ka projekts vērsts uz ilgtspējīgu attīstību. Patlaban ir skaidrs ne tikai «sistēmiskais skatījums», bet arī par finansējumu – tam no IZM paredzēti 225 000 eiro gadā, un tas nozīmē, ka vienam sportistam tiks piešķirti 7500 eiro. Ministrijas pārstāvis gan piebilda, ka naudas jautājums ir tikai daļēji atrisināts un tas līdz 1. septembrim jāsakārto. Pēc gada un diviem tikšot veikta izpēte, izvērtējot katra projektā iesaistītā sportista sniegumu. E. Severs arī uzsvēra, ka neko jaunu necelšot, jo tiks izmantota jau esošā infrastruktūra un sporta skolu bāzes, arī treneru resursi. Katra pašvaldība jau ir iesniegusi savu piedāvājumu, kur un kā tas notiks. IZM gatavojoties projekta pieteikumu iesniegt valdībā, un to izskatīt varētu 18. augusta Ministru kabineta sēdē. Esot arī iecere turpināt projektu.

Valmieras un Ventspils pašvaldību pārstāvji atzina, ka ir gatavi sākt darbu jau šā mācību gada sākumā. Ar IZM gala lēmumu vēl neesot iepazinušies, tāpēc sīkākus komentārus sniegt nevarēšot. Patlaban nezinot, cik un kādos sporta veidos nauda tiks piešķirta, jo pieteikumi iesniegti uz vairākiem. Viss, kas atkarīgs no vietējās varas, esot izdarīts. Tā kā sporta bāzes ir sakārtotas, nebūs problēmu nodrošināt treniņus. Skolēniem savukārt būs iespēja iegūt izglītību, un arī dzīvesvieta sporta skolas internātā būs garantēta.



Svarīgākais