Gandrīz simt vidusskolas beidzēju izkrituši eksāmenos

Vakar aptuveni 2000 vidusskolu beidzēju saņēma dokumentus ar centralizēto eksāmenu rezultātiem © F64

Vakar Valsts izglītības satura centrs (VISC) izsniedza 19 906 centralizēto eksāmenu sertifikātus tiem jauniešiem, kuri šogad ieguva vispārējo vidējo izglītību. Bez šā dokumenta palikuši 96 vidusskolas beidzēji, kas pārbaudījumu kopvērtējumā saņēma zem 5%.

Tāpat kā iepriekšējā mācību gadā izglītojamo mācību sasniegumi centralizētajos eksāmenos izteikti procentuāli. Tas tiek ierakstīts vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo novērtējumu un arī katrai eksāmena daļai, skaidro VISC pārstāve Diāna Āboliņa. Piemēram, svešvalodās tas izteikts atbilstoši šādiem Eiropas valodu kopīgās pamatnostādnēs (EVKP) noteiktajiem valodas prasmes līmeņiem: C1 (95–100%), B2 (70–94%), B1 (40–69%). Tiem, kuru svešvalodu eksāmena rezultāts ir zemāks par 40%, tas netiek izteikts atbilstoši EVKP līmeņiem, bet tikai procentos.  

Diemžēl 96 vidusskolas beidzējiem nav izdevies pārvarēt 5% barjeru, kas nozīmē, ka pārbaudījums nav izturēts. 27 eksāmenu kārtotāji izkrituši latviešu valodas pārbaudījumā, 62 – matemātikas, seši angļu valodas, viens – vēstures.

Kopumā vērtējot šā gada rezultātus centralizētajos eksāmenos un salīdzinot tos ar iepriekšējo mācību gadu, nedaudz uzlabojies sniegums matemātikā, ķīmijā, bioloģijā, vēsturē, franču, krievu un vācu valodā. Nedaudz zemākas atzīmes šogad ir latviešu valodā, angļu valodā un fizikā.

D. Āboliņa informē, ka precīzāka statistiskā analīze būs pieejama šā gada septembrī, taču pirmie rezultāti VISC mājaslapā būs publiskoti šodien.

Viņa arī norāda, ka, gatavojoties valsts pārbaudes darbiem, skolēni papildus varēja izmantot metodiskos materiālus un iepriekšējā gada eksāmenu paraugus, kas pieejami VISC mājaslapā. Noslēdzoties sesijai, šobrīd ir pieejami arī šā gada visu valsts pārbaudes darbu uzdevumi.

Tās personas, kuras skolu ir pabeigušas agrāk, bet vēlas turpināt mācības, vidusskolu eksāmenus šogad varēja kārtot arī četrās augstskolās, ar kurām VISC ir noslēgts sadarbības līgums: Latvijas Universitātē, Daugavpils universitātē, Liepājas universitātē un Vidzemes augstskolā. Šogad augstskolās šādu iespēju izmantoja 237 personas.

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas viņam ir tiesības rakstīt VISC adresētu iesniegumu ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemtos rezultātus. Īpaši izveidota VISC apelācijas komisija mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pārskatīs eksāmena vērtējumu, lai pieņemtu lēmumu atstāt esošo vērtējumu vai to mainīt. Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību VISC nodod izglītības pārvaldēm, tās – izglītības iestādēm. 11. jūnijā centrs jau izsniedza 3889 vispārējās pamatizglītības sertifikātus.



Svarīgākais