RTU absolvējuši Latvijā pirmie diplomētie nekustamā īpašuma vērtētāji

RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma institūtu (RTU IEVF BUNĪI) absolvējuši Latvijas vēsturē pirmie diplomētie 27 nekustamā īpašuma vērtētāji.

"Līdz šim tirgū bija pieejami nekustamo īpašumu vērtētāji, kuri zināšanas vērtēšanā savas kompetences ietvaros papildus jau esošai augstākai izglītībai bija apguvuši dažādos profesionālās pilnveides kursos, kuru ilgums parasti ir līdz pat vienam gadam. Savukārt praktiskās zināšanas tie apguva profesionālajā praksē. Tāpēc šobrīd esam ļoti gandarīti, ka beidzot varam tirgum piedāvāt pirmos diplomētos nekustamā īpašuma vērtētājus, kas četrarpus gadu laikā ir apguvuši nepieciešamās padziļinātas zināšanas vērtēšanas jomā (piem., finanšu matemātika, statistika, dažādi vērtēšanas mācību priekšmeti). Tirgum atdzīvojoties, šādi jaunie speciālisti būs īpaši konkurētspējīgi un pieprasīti tirgū. Jāteic gan, ka jau šobrīd uzņēmumi, kas ir uzzinājuši par mūsu absolventiem, ir vērsušies pie mums - RTU IEVF BUNĪI - lai piedāvātu tiem darbu nekustamo īpašumu vērtēšanā," stāsta Profesore Ineta Geipele, RTU IEVF BUNĪI direktore.

"No aizstāvētajiem diplomprojektiem var secināt, ka jaunie speciālisti ļoti labi izprot nekustamo īpašumu vērtēšanas teorētiskās un praktiskās problēmas. Līdz ar to, manuprāt, jaunajiem speciālistiem ir ļoti augsts profesionālais potenciāls, kurš ļaus viņiem ne tikai veiksmīgi iesaistīties darba tirgū, bet arī pacelt profesijas prestižu kvalitatīvi augstākā līmenī un dot nozīmīgu ieguldījumu Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas (LĪVA) darbībā," uzskata zvērināts revidents Jānis Mežiels, SIA "Rīgas audits" valdes priekšsēdētājs.

2005. gadā pēc nekustamo īpašumu jomās strādājošo asociāciju pieprasījuma tika izveidota Latvijā vienīgā bakalauru studiju programma, kas sagatavo nekustamā īpašuma nozares speciālistus - nekustamā īpašuma ekonomistus, pārvaldniekus un vērtētājus.

2007. gada rudenī starptautiskā ekspertu komisija akreditēja mācību programmu "Nekustamā īpašuma pārvaldība" (bakalauriem) un "Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma vadīšana" (maģistriem) līdz 2013. gada 31.decembrim.

2009. gada rudenī darbību sāka arī pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma "Nekustamā īpašuma pārvaldība".

2009. gadā institūtu absolvēja pirmie nekustamo īpašumu jomai sagatavotie 14 maģistri un 59 bakalauri (tostarp 54 absolventi saņēma Nekustamā īpašuma pārvaldnieka kvalifikāciju).

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais