Dzīs pēdas skolas.lv miljoniem

© Skolas.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) dienesta pārbaudē jau bija spiesta atzīt, ka tās kūrētais projekts – portāls skolas.lv – nav sasniedzis mērķi un 3,5 miljoni eiro ir faktiski notrallināti. Nu Ģenerālprokuratūra ķērusies klāt šim neveiksmīgajam produktam un sākusi kriminālprocesu, lai izvērtētu amatpersonu atbildību. Lieta nosūtīta Valsts policijai izmeklēšanai.

Patlaban Ģenerālprokuratūra ir izskatījusi no IZM saņemto iesniegumu, kurā tā paziņojusi par 2014. gada 10. novembrī pieņemto lēmumu «par projekta rezultātu turpmākas uzturēšanas atzīšanu par nelietderīgu», lūdzot tiesībsargājošām iestādēm profesionāli izvērtēt un saukt pie atbildības atbilstoši nodarījumiem vainīgos.

IZM dienesta pārbaude apliecinājusi, ka ministrija nav nodrošinājusi ne pietiekamu kapacitāti projekta vadībai, ne arī kvalitatīvu projekta uzraudzību un rezultātu izvērtēšanu, kā arī Centrālā finanšu un līgumu aģentūra bijusi spiesta secināt, ka projekta mērķis nav sasniegts, tāpēc projekta ieviešanā ieguldītie 3 519 634 eiro atzīstami kā nelietderīgi tēriņi. Galu galā valstij ir nodarīti būtiski zaudējumi, un faktiski par izšķērdētiem nosaucami 2 975 678 eiro.

Arī Saeimas Pieprasījumu komisijā neslēpa sašutumu par IZM dienesta pārbaudes bezzobainumu, secinot, ka projekts nav izdevies, jo ministrijā trūcis administratīvās kapacitātes, ka arī slikti strādājis projekta vadītājs. IZM tik vien spējusi, kā izveidot pārbaudes grupu, kas galu galā nolēmusi vērsties Ģenerālprokuratūrā, lai tā izvērtē, vai projekta gaitā nav notikušas kādas kriminālas darbības. Deputāti vērsa uzmanību, ka jau 2012. gadā bijis četru IT speciālistu slēdziens, ka projekts ir dārgs un neatbilst modernajām IT sistēmām, un tas ir jāpārtrauc. Lai gan IZM apgalvojot, ka visas atbildīgās personas, kas saistītas ar šo projektu, vairs ministrijā nestrādājot, tomēr tā vis neesot – piemēram, daļu dokumentu parakstījusi Evija Papule, kas joprojām ieņem valsts sekretāres vietnieces amatu.

Jāatgādina, ka skolas.lv mērķis bija radīt vienotu publisku interaktīvu vidi, kurā iespējams iegūt visu ar izglītības procesu saistīto informāciju un nodrošināt dažādu e-pakalpojumu saņemšanu un sniegšanu. Diemžēl vēlamais rezultāts netika sasniegts. Izrādījās, ka pašlaik informāciju un komunikācijas tehnoloģiju tirgū darbojas vairāki spēcīgi privāti pakalpojumu sniedzēji, kas vairākas skolas.lv plānotās funkcijas jau sekmīgi nodrošina.



Svarīgākais