Eksāmenu maratons sākas ar latviešu valodu

© F64

Šonedēļ pamatskolu beidzējiem sākas eksāmenu laiks, bet 12. klasei tie turpinās pēc valsts pārbaudījumiem svešvalodās, kas notika pavasara brīvlaikā – martā. Šogad eksāmenus kopumā kārto ap 34 000 skolēnu, sākot vasaras sesiju ar latviešu valodu.

Vakar 12. klasei bija valsts pārbaudījums latviešu valodā, bet šodien un rīt – 9. klasei (gan mazākumtautību, gan latviešu skolās). Vēl šo ceturtdien, 21. maijā, vidusskolas beidzējiem plānots kārtot matemātiku, un arī turpmāko divu nedēļu saraksts ir gana blīvs. 9. un 10. jūnijā notiks pēdējais eksāmens gan pamatskolu, gan vidusskolu absolventiem. Pēc tam līdz pat 1. jūlijam noteikti papildtermiņi dažādos pārbaudījumos. Valsts Izglītības un satura centrs (VISC) norāda, ka 9. klašu sertifikātu izsniegšana notiks 11. jūnijā, bet 12. klasēm – 30. jūnijā (centralizēto eksāmenu rezultāti apskatāmi arī portālā latvija.lv). Līdz ar to daudzviet izlaidumus varēs rīkot jau 12. jūnijā.

VISC provizoriskie dati liecina, ka obligātos četrus eksāmenus mācībvalodā, matemātikā, vienā svešvalodā pēc izglītojamā izvēles (angļu, krievu, vācu vai franču) un Latvijas vēsturē kārtos ap 17 000 pamatskolas beidzēju.

Savukārt aptuveni 16 500 vidusskolas absolvētāju bez trim obligātajiem centralizētajiem pārbaudījumiem matemātikā, svešvalodā un latviešu valodā visbiežāk kā ceturto, izvēles, mācību priekšmetu ņēmuši vēsturi (5734 skolēni), informātiku – 4855, krievu valodu – 2810 vai ekonomiku – 1605. Par dabaszinātnēm interese ir nedaudz palielinājusies: bioloģiju grib kārtot 1314 (aptuveni tikpat pērn), fiziku – 1194 (991), bet ķīmiju – 674 (561) divpadsmitie.

Iespēja uzlabot savus rezultātus vai arī nokārtot eksāmenu tajā mācību priekšmetā, ko neizvēlējās, beidzot vidusskolu, ir arī tiem, kas vispārējo vidējo izglītību jau ieguvuši. To varēja izdarīt, piesakoties centralizēto eksāmenu kārtošanai četrās Latvijas augstskolās: Latvijas Universitātē (LU), Daugavpils universitātē (DU), Liepājas universitātē (LiepU) un Vidzemes augstskolā (VidA). Šogad tādu pieteikumu visvairāk ir LU: 35 izvēlējušies kārtot latviešu valodu, matemātiku – 30 un angļu valodu – arī 30. DU ir 16 iesniegumi (daļa vēlas kārtot vairākus eksāmenus, bet vislielākā interese ir par bioloģiju), LiepU saņēmusi 13 iesniegumus, un te vairākums izmantojuši iespēju uzlabot savus rezultātus tieši svešvalodās – it īpaši tie, kas pēc vidusskolas beigšanas pavadījuši kādu laiku ārzemēs, skaidroja studiju daļā. Bet VidA septiņi cilvēki pieteikušies uz kopumā 11 eksāmeniem. Jāpiebilst, ka tas ir maksas pakalpojums. Kā rāda LiepU mājaslapas, cena par dalību pārbaudījumā ir no 10 līdz 15 eiro.

Tāpat kā citus gadus, arī šoreiz, visticamāk, eksāmenus nekārtos visi skolu beidzēji. Patlaban gan tādu datu nav, jo ne VISC, ne IZM tos neapkopo. Tas tiek darīts katrā pašvaldībā, bet kopējo šādu skolēnu skaitu var noskaidrot pēc pārbaudījumiem, kad būs zināms precīzais eksaminējamo skaits. Taču, kā liecina iepriekšējo gadu statistika, ik gadu ir ap 2000 šādu skolēnu: pirms pāris gadiem tie bija 10% devīto un 3% divpadsmito. Tiesības nekārtot eksāmenus ir tad, ja ir saņemts ģimenes ārsta atzinums (70% gadījumu) vai paredzēts piedalīties starptautiskās sporta sacensībās vai sporta nometnēs ārzemēs. Pārbaudījumus var nekārtot arī devītklasnieki ar garīgās attīstības traucējumiem, bet ārzemju diplomātu bērni var dabūt atbrīvojumu no latviešu valodas pārbaudījuma.

Vidusskolas beidzēju izvēlētie eksāmeni

Bioloģija 1314

Ekonomika 1605

Fizika 1194

Ģeogrāfija 1286

Informātika 4855

Ķīmija 674

Mazākumtautību (krievu val. un lit.) 1364

Vēsture 5734

Avots: VISC



Svarīgākais