Rīgas skolotājiem aizkavē algu

Daudzi Rīgas pedagogi otrdien jutās nepatīkami pārsteigti, ka līdz šim regulāri maksātās algas pēkšņi kontā nebija. Kad arī vakarrīt no naudas vēl nebija ne miņas, sākās minējumi, kuros tika pieļauts pat tas, ka Valsts kasē nav naudas.

"Mums algu izmaksā no desmitā līdz divpadsmitajam datumam. Līdz šim tā arī bija," neizpratni pauda kāds pedagogs, kura mācību iestādē precīzas informācijas par kavēšanās iemesliem nebija. Līdzīgi minējumi par tukšumu Valsts kasē bija nokļuvuši vēl līdz vairākām citām Rīgas skolām.

eKase un centralizācija

Patiesība slēpjas jaunajā norēķinu sistēmā eKase un centralizētajā grāmatvedībā, kuras dēļ arī noticis kavējums. Piemēram, Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kā arī Rīgas domes Finanšu departamentā (FD) teicās nezinām, ka daļa skolotāju palikuši bez naudas. IZM Komunikāciju nodaļā Neatkarīgā tomēr noskaidroja, ka ministrija mērķdotāciju pedagogu algām par 2010. gada janvāri ieskaitījusi pagājušajā nedēļā, līdz ar to notikušajā nav vainojama. Līdzīga atbilde, ka viss ir kārtībā, atskanēja arī FD. Domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde bija zinošāka un paskaidroja, ka no šā gada ieviestas izmaiņas Valsts kasē, un iestādēm, kuras izmaksā algu, prasības kļuvušas stingrākas. "Tiek pārbaudīta dokumentu atbilstība standartiem, datu ticamība, turklāt no šā gada arī grāmatvedība ir centralizēta," sacīja I. Vilde. Agrāk algu grāmatveži bija katrā priekšpilsētā un viņi pazina gan dokumentu iesniedzējus, gan zināja, kādas varētu būt iespējamās kļūdas dokumentos, un varēja tās izlabot. Tagad tiek saņemti dokumenti, kuriem jāatbilst konkrētam standartam. Ja tā nav, dokumenti jāpārstrādā.

Jāpaciešas un jāmācās

Valsts kases pārstāve Zane Šneidere nepiekrīt, ka prasības būtu stingrākas, bet sistēma tiešām ir jauna. Kamēr visi ar to iepazīsies, iespējams, problēmas pastāvēs. Tomēr viņa neuzskata, ka tās būs ilgstošas. "Skolotāju algas ir ceļā pie viņiem," solīja Z. Šneidere un apliecināja, ka nav tādu maksājumu no Rīgas domes, kuri nebūtu izpildīti, tāpēc skolotājiem nevajadzētu uztraukties. Piemēram, galvaspilsētas bērnudārzā Blāzmiņa algas kontos ieskaitītas gan pirmdien, gan otrdien un pretenziju pret domi neesot.

Z. Šneidere pieļāva, ka iestādes vēlu iesniegušas datus bankām, tāpēc algas nav izmaksātas laikus. Esot iespējams saņemt konsultāciju Valsts kasē, arī jaunajā sistēmā esot daudz informācijas, kas atvieglo darbošanos ar to. Arī I. Vilde pieļāva, ka šomēnes pārpratums radies tāpēc, ka notikusi pielāgošanās eKasei. Vai tā būs turpmāk, grūti prognozēt. "Tas atkarīgs no pašas iestādes. Precīzi jāaizpilda papīri," sacīja I. Vilde. Kādas skolas direktore gan noburkšķēja, ka tad jau viņai jākļūst par grāmatvedi.

Nezina, cik saņems

Preiļu novada izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis stāstīja, ka IZM preiliešiem likusi algu par decembri izmaksāt decembrī, nevis "pārnest uz nākamo gadu". eKases sistēmā algu izmaksās tikai, sākot no februāra. Viņu uztrauc fakts, ka skolotāji joprojām nezina, cik saņems. IZM noteikusi, ka nedrīkst maksāt ne prēmijas, ne kvalitātes piemaksas. Teorētiski pašvaldība drīkst paaugstināt pedagogu algu, tomēr "no ministrijas nav komunikācijas" šajos jautājumos, piebilda A. Zagorskis. "Dzirdēju, šorīt Dombrovska kungs televīzijā teica, ka skolotāju algas kļūs lielākas. Tagad viņi strādā un nezina, cik saņems. Ieviesīs vēl kādu esistēmu, un vispār nezināsim, kad un ko saņemsim," vakar šaubījās A. Zagorskis.

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.