Piecu gadu laikā pedagogu algas Latvijā palielinātas nedaudz

© F64

Pēdējo piecu gadu laikā pedagogu atalgojums Latvijā palielināts tikai nedaudz, tomēr apmēram puse Eiropas valstu nav spējusi nodrošināt pat šādu pieaugumu, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Kapustinska.

Eiropas Komisijas izglītības sistēmu informācijas tīkla "Eurydice" ziņojums par skolotāju algām atklāj, ka Latvijā reģistrēts neliels - zem 5% - pedagogu algu pieaugums laika periodā no 2009. līdz 2014.gadam.

Visvairāk - par 22% - algas kopš 2009.gada pieaugušas Čehijā. Tur īstenota algu skalu apvienošanas reforma, atstājot skolotājiem tikai augstākā atalgojuma līmeni. Apmēram pusē no 33 ziņojumā atspoguļotajām valstīm skolotāju ienākumu attiecība pret izdevumiem 2014.gadā joprojām ir zem 2009.gada līmeņa.

Pedagogu algas pieaugušas arī Dānijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Austrijā, Ungārijā, Turcijā, Norvēģijā un Somijā, tikmēr Portugālē, Kiprā un Grieķijā vērojams to samazinājums.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Polijā, Zviedrijā, Spānijā, Islandē un Rumānijā skolotāju algu paaugstinājums kopš 2009.gada bijis neliels. Lietuvā, Īrijā un Itālijā savukārt pedagogu atalgojums jau vairākus gadus ir "iesaldēts".

2013./2014.mācību gadā, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, skolotāju algas paaugstinātas 16 Eiropas valstīs. Vienīgā Austrumeiropas valsts, kurā skolotāju algas palielinājušās tieši 2013./2014.mācību gada laikā, ir Igaunija, secināts "Eurydice" ziņojumā.

"Eurydice" pētījumā secināts, ka kopumā algu pieaugums saistāms ar algu reformām un dzīvošanas izmaksu pieaugumu.

Katras valsts informatīvajās lapās ziņojumā apskatīti tādi specifiski jautājumi kā atbildīgās institūcijas, algu nodrošinājums privātajā sektorā, minimālās un maksimālās oficiālās bruto algas kvalificētiem pilna laika skolotājiem un skolu direktoriem sabiedriskā sektora skolās, algas pieaugums atbilstoši stāžam, informācija par algu pieaugumu/samazinājumu pēdējā mācību gada laikā, kā arī dažādiem algas piemaksu veidiem un par to piešķiršanu atbildīgajām institūcijām.

"Eurydice" tīklu Latvijā pārstāv VIAA. Tīkls apkopo informāciju, veido analītiskus pārskatus par Eiropas valstu izglītības sistēmām un izglītības politikas aktualitātēm un informē par to atšķirībām un kopējām iezīmēm, rosinot diskusijas par izglītības problēmjautājumiem.