Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Studenti prasa Koķes demisiju, rektori ministri aizstāv

© Andrejs Strokins, f64

Izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei jāatkāpjas – tāds bijis vienbalsīgs Latvijas Studentu apvienības (LSA) lēmums pēc iepazīšanās ar ministres vīziju par augstākās izglītības un zinātnes nākotni.

LSA asi iestājas pret finansējuma samazinājumu augstākajai izglītībai, aizstāvot augstskolu intereses, tomēr rektori un zinātnieki norobežojas no prasības par T. Koķes demisiju. Latvijas Rektoru padome (LRP) un Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) nosūtījusi ministrei vēstules, kurās gan pausts atbalsts līdzšinējai sadarbībai ar ministri un ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), gan izklāstīti konkrēti priekšlikumi līdzšinējās sadarbības turpināšanai. Studenti savukārt uzskata, ka līdzšinējā sadarbība nav nesusi rezultātu un apšauba T. Koķes skatījumu uz augstākās izglītības nākotni.

Atbildot uz LSA aicinājumu paust savu viedokli par augstākās izglītības un zinātnes nākotni Latvijā, T. Koķe kā galvenos mērķus minējusi augstskolu finansēšanas modeļa "nauda seko kvalitātei" ieviešanu, kas paredz likvidēt dublējošās programmas valsts augstskolās, iekļaušanos Eiropas augstākās izglītības telpā un Latvijas augstskolu atvēršanu ārzemju studentiem, kā arī studiju vides labiekārtošanu, izbūvējot modernas studentu pilsētiņas. LSA šāda atbilde neapmierina, jo pie esošajiem finansējuma samazinājumiem šie mērķi nav īstenojami. Ne mazāk svarīgs iemesls studentu neapmierinātībai ir T. Koķes nespēja pārliecināt valdību par augstākās izglītības lomu valsts attīstībā, kā rezultātā valsts dotācija augstskolām 2010. gada budžetā samazināta par 10 miljoniem, kaut arī 2009. gada rudens semestrī tā jau tika samazināta par 43%. Studentus neapmierina arī ministres viedoklis par augstākās izglītības reformām nākotnē. T. Koķe īsi pirms informatīvā ziņojuma gala versijas iesniegšanas Ministru kabinetā (MK) nosvērusies par labu zinātnes universitātes izveidei, pret kuru iebilst gan LSA, gan virkne augstskolu rektoru. Studenti uzskata, ka šāds scenārijs nozīmē pārējo augstskolu likvidāciju un tādējādi absolūti nesakrīt ar LSA mērķiem, tāpēc pirmdien lēmums par to, ka T. Koķei jāatkāpjas no amata, bijis vienbalsīgs.

Kaut arī studenti aizstāv tieši augstskolu intereses, rektori šoreiz nostājušies ministres pusē un neatbalsta LSA prasību par T. Koķes demisiju. LRP uzskata, ka līdzšinējās sarunas ar ministri bijušas konstruktīvas, un atgādina, ka ministrei tomēr izdevies atrast vairākus miljonus papildu naudas augstākajai izglītībai un zinātnei. Tomēr arī LRP norāda, ka būtu pienācis laiks no vārdiem ķerties pie darbiem. "Mēs sagaidām lielāku atbalstu augstākās izglītības internacionalizēšanā – ir jānoslēdz starptautiski līgumi, jāfinansē studiju vietas ārvalstu studentiem, lai veicinātu viņu pieplūdumu. Ir nepieciešams beidzot pieņemt jauno Augstākās izglītības likumu, kurā iestrādātas vairākas inovācijas, kas ievērojami atvieglotu augstskolu darbu," saka LRP priekšsēdētāja Tatjana Volkova, norādot, ka uz jauno likumu augstskolas gaida jau vismaz piecus gadus. Tāpat ne visu rektoru viedoklis sakrīt ar T. Koķes redzējumu par augstākās izglītības reformām – darba grupā, kuras uzdevums bija līdz 1. novembrim izstrādāt nākotnes vīziju, lielākā daļa rektoru joprojām atbalsta augstskolu brīvprātīgu konsolidēšanos, kamēr T. Koķe rosina domāt par zinātnes universitātes izveidi. Tomēr T. Volkova norāda: "Ņemot vērā situāciju, ministru maiņa pašlaik nenāktu par labu."

Dienu pirms Ziemassvētkiem LSA nosūtījusi T. Koķei demisijas pieprasījumu, taču ministre ir pārliecināta, ka kopīgā darbā un argumentētās diskusijās tiks nodrošinātas nepieciešamās pārmaiņas, lai veicinātu Latvijas augstākās izglītības eksportspēju, pilnveidotu kvalitāti un uzlabotu studiju vidi, kā arī lai nodrošinātu iekļaušanos Eiropas augstākās izglītības telpā un īstenotu arī citus solījumus.