Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja neatbalsta LSA pieprasījumu T.Koķei demisionēt

Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētāja, profesore Tatjana Volkova neatbalsta Latvijas Studentu apvienības (LSA) pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei T.Koķei demisionēt, kā arī aicina LSA nepieļaut Latvijas studentu ievilkšanu priekšvēlēšanu batālijās.

Rektoru padomes vadītāja aicina palīdzēt esošajai ministrijas vadībai turpināt aktīvu darbu pie augstākās izglītības eksportspējas veicināšanas, plānotajām strukturālajām pārmaiņām, kā arī pabeidzot darbu pie Augstākās izglītības likuma projekta, informē Latvijas Rektoru padomes ģenerālsekretārs Andrejs Rauhvargers.

Latvijas Rektoru padomes un izglītības un zinātnes ministres, profesores Tatjanas Koķes līdzšinējā sadarbība vērtējama kā sekmīga, neskatoties uz atšķirīgām pozīcijām atsevišķos jautājumos un smagajiem lēmumiem, kas valdībai un parlamentam bija jāpieņem šajā valstij grūtajā laikā.

Apstākļos, kad sabiedrība, tajā skaitā sociālie partneri, ne vienmēr pilnībā izprot izglītības lomu kā instrumentam, kas palīdzētu iziet no krīzes un atjaunot valsts konkurētspēju, un faktiski pat neapjauš sekas, kādas iestātos, vēl tālāk noplicinot izglītības sistēmu, ir izdevies 2010.gada augstākās izglītības budžetu kaut daļēji tuvināt jau tā ļoti samazinātajam 2009.gada budžetam. Augstskolas to vērtē atzinīgi un tādēļ ar izpratni skatās uz šajā jomā sasniegto, cerot arī uz konstruktīvu darbu ilgtermiņā un augstākās izglītības sistēmas sakārtošanu finansiāli sarežģītajā situācijā.

Valsts budžeta papildināšana, salīdzinot ar sākotnēji plānoto projektu, ir pozitīvs solis, tomēr Latvijas augstākā izglītība joprojām ieņem vienu no pēdējām vietām Eiropā gan pēc augstākajai izglītībai atvēlētā finansējuma procentos no IKP, gan pēc izdevumiem uz vienu studējošo.

Augstskolas uzskata, ka pats būtiskākais ir lietišķi turpināt iesāktos darbus - gan saistībā ar esošo resursu efektīvu izmantošanu, gan Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu piesaisti, gan augstākās izglītības eksportspējas veicināšanu, informē A.Rauhvargers.

Augstskolu rektoru absolūtais vairākums atbalsta T.Koķi kā ministri un uzskata, ka viņai kā profesionālei augstākajā izglītībā un zinātnē, jāturpina pildīt ministra pienākumus, nezaudējot uzsākto darbu pēctecību. Tas ir īpaši būtiski laikā, kad pēc vairāku gadu bremzēšanas dažādos valsts pārvaldes līmeņos, beidzot ir cerība pieņemt Augstākās izglītības likumu, bez kura nav juridiski iespējams realizēt lielāko daļu augstākajā izglītībā nepieciešamo reformu.

"Latvijas studentiem nenoliedzami ir tiesības paust savu viedokli dažādās formās, tomēr aicinu Latvijas Studentu apvienību būt piesardzīgiem, neļaujot Latvijas studentus ievilkt priekšvēlēšanu batālijās. Ja LSA prasība tiek pamatota ar ministres pausto viedokli par zinātnes universitātes izveidošanu, tad LSA būtu jāpieprasa atkāpties arī citiem šāda modeļa atbalstītājiem. Mehāniska ministru nomaiņa neko nedos. Esošajai ministrijas vadībai jāpalīdz turpināt aktīvu darbu, veicinot augstākās izglītības eksportspēju, īstenojot strukturālās pārmaiņas augstākajā izglītībā un zinātnē, kā arī pabeidzot darbu pie Augstākās izglītības likuma projekta," uzskata T.Volkova.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais