Bauskā skolēnu mācību firmas šajos Ziemassvētkos tirgojas īpaši aktīvi

Teju divi desmiti skolēnu mācību firmu sapulcējās uz Ziemassvētku tirdziņu Bauskā. Tā nav vienīgā vieta, kur šogad savu preci piedāvā jaunie uzņēmēji, vēsta "bauskaasdzive.lv".

Augstskolas «Turība» Bauskas filiāles un organizācijas «Junior Achievement Latvija» 18. decembrī organizētais skolēnu mācību firmu (SMF) tirdziņš veikalu kompleksa «Rimi» telpās ir tikai viens pieturas punkts šīs gadumijas ciklā. Decembrī Īslīces, Iecavas un Bauskas skolēni andelējās gan Rīgā, gan Iecavā.

Bauskas 1. vidusskolas sociālo zinību skolotāja Anita Maurīte gan teic, ka diez vai no šīs skolas skolēniem būtu liela atsaucība, ja savulaik pilnu autobusu ar interesentiem nebūtu aizveduši uz Jelgavas Spīdolas ģimnāziju. Tur pieredzējuši pedagogi stāstīja un paši skolēni rādīja savus sasniegumus, strādājot SMF un pārdodot tajās saražoto.

Ar lielu pašu darinātās preces pievienoto vērtību tirdziņā varēja lepoties divas firmas - Īslīces vidusskolas SMF «Pūcīte», kas palīdz mācīties mazāko klašu skolēniem, un Bauskas 1. vidusskolas SIA «Koks», kuras īpašnieks 8. klases skolnieks Toms Donerblics gatavo koka priekšmetus.

Kā stāsta T. Donerblics, viņš sameklējot internetā attēlus ar Ziemassvētkiem raksturīgo simboliku, uztaisa šablonus un no tiem gatavo dažādus priekšmetus. «Zināmā mērā iznāk, ka valsts mani atbalsta, jo to visu paveicu galdniecības pulciņā,» saka atjautīgais puisis.

Gatavojoties tirgum, Toms katrai precei sagatavojis vairākas cenas. Ja aktīvāk pirks - tās pacels, ja mazāk - gatavs cenu arī pazemināt. Vislielākās problēmas pašlaik sagādājot grāmatvedība - ar skaitļiem strādāt neesot liela prieka. Produkcijas apjoms Tomam nebija plašs, toties pieprasīts, tāpēc šogad citiem tirdziņiem pāri nekas nepalika.

Katra firma pircējus centās piesaistīt ar ko īpašu. SIA «SAMII» pārdevējas ar rūķu cepurēm galvā tirgoja rotas. Stāsta 8. klases skolniece Sabīne Urlovska: «Es pasūtu internetā piekariņus, āķīšus. Rotas pēc tam veidoju pati. Skatos, kas pašlaik jauniešiem aktuāls. Pārdodu arī ārpus tirdziņiem - atnesu rotas uz skolu. Ienākumi pašlaik ir labi.»

Arī 6. klases skolnieces Kelijas Macpanes SIA «KAMA» tirgo rotas. «Cenu zīmes veidojām pašas, jo tas ir oriģinālāk. Grūtākais ir izrēķināt pašizmaksu, iekļaujot patērēto laiku rotu veidošanā,» stāsta jaunā uzņēmēja. SIA «Zemene» pārējo vidū izceļas ar skaistām vizītkartēm. 6. klases skolniece Laura Raucka tās izveidojusi pēc skolotājas ieteikuma: «Mēģinājām uztaisīt pēc iespējas skaistākas. Es pati esmu vizītkaršu noformējuma autore.»

Šajā mācību gadā Ziemassvētku tirdziņi nav pēdējā reize, kad skolēni pārdos savus ražojumus - nākamais tirgus vilnis gaidāms pirms Valentīndienas. Meitenēm ir tai piemērota produkcija - skaistas rotas. T. Donerblicam jau radušās jaunas idejas - mīlētāju dienai taps sirsniņas un balodīši.

Skolēnu sasniegumus novērtē biznesa augstskolas «Turība» Bauskas filiāles vadītāja vietniece Ilze Žabova: «SMF tirgu organizējam jau trešo reizi, un šogad bērni sagatavojuši produkciju, ko var vērtēt kā brīnišķīgas svētku dāvanas.» Viņa uzteic pedagogus, kas ieguldījuši lielu darbu, lai audzēkņi tiktu līdz pārdošanai.

Svarīgākais