Ministrija apgalvo, ka tai ir vajadzīgs lielāks skaits datoru nekā darbinieku

© f64

Valsts kontrole, uzrādot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lielo datortehnikas skaitu, kas teju uz pusi pārsniedz ministrijā strādājošo skaitu, nav ņēmusi vērā nepieciešamību ar datortehniku nodrošināt tās ministrijas telpas, kurās notiek semināri, sanāksmes un konferences, Valsts kontroles revīzijas ziņojumu komentē IZM. Datori bija nepieciešami arī jaunajam informācijas centram, kurš "tagad veiksmīgi pilda klientu un sabiedrības konsultēšanas funkcijas", skaidro IZM. Vēl datori bijuši vajadzīgi, lai nodrošinātu darba stacijas uz Latvijas prezidentūras ES Padomē laiku paņemtajiem darbiniekiem.

Ministrijas infocentrs gan durvis vēra vien šā gada aprīlī, prezidentūra ES Padomē gaidāma tikai nākamgad, bet Valsts kontrole uz pārpilnības ragu IZM norādīja ministrijas 2013.gada pārskatā.

IZM skaidro, ka tās darbiniekiem, nodrošinot vadības darba tiešo pienākumu veikšanu, bez stacionārā datora ir nepieciešami arī portatīvie datori, lai nekavētos dokumentu saskaņošanas un lēmumu pieņemšanas darbs, atrodoties ārpus ministrijas telpām, piemēram, sanāksmēs un darba grupās.

Ministrija arī piebilst, ka portatīvie datori tiek izsniegti ne vien vadībai, bet arī ekspertiem, kuru darba specifika ir saistīta ar regulārām darba grupu sanāksmēm ES struktūrās, un ministra biroja darbiniekiem.

Turklāt lietošanā esošā tehnika esot bijusi nolietojusies - iepriekš datori ministrijā mainīti 2006.gadā.

Savukārt mobilie tālruņi "Samsung GalaxyS4" izsniegti lietošanā valsts sekretāra vietniekiem-departamenta direktoriem un to vietniekiem, patstāvīgo nodaļu vadītājiem un to vietniekiem, lai, pēc ministrijas paustā, nodrošinātu efektīvu, savlaicīgu un operatīvu IZM amatpersonu saziņu ārpus IZM telpām, kā arī minēto amatpersonu kompetencē esošu uzdevumu izpildi saprātīgā laikā.

Mobilo tālruņu iepirkuma nepieciešamība esot pamatota ar vajadzību mobilajās iekārtās nodrošināt lietvedības sistēmas lietošanas iespējas, lai paātrinātu dokumentu apriti un efektivizētu IZM darbību. Mobilo tālruņu iegādi pamatojot apstāklis, ka, veidojot mazu un efektīvu valsts pārvaldi, šādi tālruņi jau tagad ļaujot ne vien operatīvi iepazīties ar informāciju, bet arī saskaņot un apstiprināt dokumentus elektroniski, tā optimizējot lēmumu pieņemšanas procesu un taupot resursus.

Kā ziņots, Valsts kontroles revīzijas ziņojumā par IZM 2013.gada pārskatu norādīts uz nesamērīgu budžeta līdzekļu izlietojumu, ministrijas darbiniekus nodrošinot ar modernu datortehniku un viedtālruņiem par kopējo vērtību teju 258 000 eiro.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".