Straujuma: Skolotājiem algu paaugstinājumu patlaban nevaram apsolīt

Pašlaik nav iespējams atrast nepieciešamo finansējumu pedagogu algu paaugstināšanai, šodien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņa norādīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijā notiek aktīvs darbs pie konceptuālās sistēmas sagatavošanas, kas būs gatava 31.maijā, un tad tiks lemts par veidiem, kad un kā tiks paaugstinātas algas.

"Mēs diskutējām ar arodbiedrību, un viņi ir gatavi sadarboties," sacīja Straujuma, piebilstot, ka ir jāskatās, kā attīstīsies valsts ekonomika. Šī gada izaugsme ir plānota 4% apmērā, taču to var ietekmēt notikumi Ukrainā.

Savukārt Bērziņš norādīja, ka nākamā gada budžeta ieņēmumi pārspēs pirmskrīzes gada ieņēmumus, taču vairāk jautājumu ir to politiķu rokās, kuri kandidēs vēlēšanās. "Mēs visu salīdzinām ar pirmskrīzes situāciju, nav citu variantu," sacīja Bērziņš.

Kā ziņots, pirmdien Doma laukumā protesta akcijā pulcējās aptuveni 7000 izglītības un zinātnes darbinieku, kuri pieprasīja taisnīgu samaksu par veicamajiem darba pienākumiem.

Pedagogi centās izsvilpt Straujumu, tomēr viņa nepadevās un turpināja uzrunu. Premjerministre skaidroja, ka labi izprot situāciju, bet neparedz lielu finansējuma pieaugumu tuvākajos gados. Politiķe sacīja, ka Latvijā ir viens no lielākajiem ieguldījumiem no IKP izglītībā, bet pedagogu algas vienas no mazākajām Eiropas Savienībā. Straujuma norādīja uz nesakarību un uzsvēra, ka problēma ir sistēmā.

"Ir jāveic sistēmas pārkārtojumi," sacīja Straujuma un norādīja, ka ir gatava ar ministriem un Latvijas Pašvaldību savienību tikties un strādāt, lai veiktu šīs izmaiņas.

Straujumas uzrunas laikā klātesošie izkliedza saukļus par neuzticību valdībai, uz ko Straujuma reaģēja, jautājot, vai pedagogi vairs negrasās ar viņu sadarboties. Viņa jautāja: "Vai mēs vairs nestrādāsim?" Piketētāji un Straujuma tomēr vienojās par sadarbību, tomēr pedagogi skaļi brīdināja, ka gadījumā, ja nekas netiks darīts, viņi atkal rīkos protestus vai streikos.