Druviete ar Latvijas Studentu apvienību vienojas par mērķiem augstskolu finansēšanā

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, šodien, 15.aprīlī, tiekoties ar Latvijas Studentu apvienības (LSA) vadību, pārrunāja aktuālos darbus izglītībā un zinātnē, tostarp augstākās izglītības finansēšanu, budžeta stipendijas un augstākās izglītības kvalitāti.

Ministre atzīmēja, ka nākamajā Eiropas Savienības plānošanas periodā – līdz 2020. gadam Latvijā jāizveido zināšanu ekonomika. Lai to izdarītu, valdība plāno apmēram 703 miljonus eiro no struktūrfondu naudas ieguldīt pētniecībā un attīstībā. Latvijā ir jāveido atvērta un, galvenais, publiska inovāciju tehnoloģiju pārneses platforma, kuru varēs lietot gan Latvijas zinātnes ekselences centri, gan jauni inovatīvie ražotāji, gan radoši studenti, gan novadu augstskolas.

Atbildot uz jautājumiem par studiju finansēšanas modeli, ministre akcentēja, ka joprojām uzsver finansēšanas modeli - pilnībā valsts budžeta finansētas studijas valsts augstskolās ar ierobežotu, koncentrētu studiju vietu skaitu. Sākotnēji uzsākot doktora, vēlāk maģistra un visbeidzot pamatstudiju finansēšanu pilnībā.

Viens no sarunas tematiem bija arī valsts budžeta stipendiju studentiem nodrošināšanu. LSA pārstāvji norādīja uz nepieciešamību palielināt budžeta stipendiju saņēmēju skaitu, kas patlaban ir vien 3,5% no visiem studējošajiem.

Tāpat sarunas laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Boloņas procesu, studiju virzienu akreditāciju, valsts budžetu un jaunās politikas iniciatīvas. Studenti apliecināja gatavību aktīvi iesaistīties budžeta veidošanas procesā. Apsprieda arī koledžu un augstskolu filiāļu kvalitātes jautājumus.

Studentu pārstāvji arī informēja par to, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē laikā plānots uzņemt Eiropas Studentu konventu, kā arī izteica vēlmi šo pasākumu iekļaut oficiālajā prezidentūras programmā un saņemt atbalstu no Izglītības un zinātnes ministrijas tā organizēšanā. Ministre apliecināja vēlmi sadarboties.