Pilnveidos studējošo kreditēšanas sistēmu

Vasaras beigās un rudenī tiks aktualizēts darbs pie studiju un studējošokreditēšanas sistēmas sakārtošanas 2015.gadam, secināms no šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbildīgo amatpersonu sacītā.

Sēdē, kura bija veltīta studiju un studējošo kreditēšanas sistēmas apspriešanai, komisijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka pirmo gadu ir bijusi tāda situācija, ka, pirmajā reizē izsludinot pieteikšanos uz kredītu izsniegšanu, banku piesaiste ir bijusi neveiksmīga. Tas gan esot ticis atrisināts konkursa otrajā kārtā, taču nepieciešams izvērtēt, kāpēc banku piesaiste ir apgrūtināta un ko ir iespējams mainīt.

Lai uzlabotu situāciju, iespējams, būtu jāpārskata Ministru kabineta (MK) noteikumi, mazinot bankām noteiktos kritērijus, piemēram, neprasot attiecīgo filiāļu skaitu, norādīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne. Taču, ja notiks šāda izšķiršanās, tad galvotājiem radīsies izmaksas, lai atbrauktu uz Rīgu galvot par kredīta piešķiršanu.

Bankām būtu vēlme, lai kredītu piedziņu veic valsts, nevis banka, piebilda Bāne. Komisijas sēdē no klātesošajiem izskanēja norādījums, ka bankām lielus resursus prasa kredītu atgūšana no nemaksātājiem. Tajā pašā laikā kredītu atmaksas kavētāji katrai bankai, kas izsniegusi kredītus, veido dažus procentus no tās kredītņēmējiem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Studiju un zinātnes administrācijas vadītāja Jāņa Ķirsona šodien prezentētā statistika.

"Swedbank" Valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Ilze Kukute norādīja, ka bankām ir būtisks darbs jauniešu sektorā. Viņa norādīja uz izglītošanas nozīmi, lai jaunieši apzinātos atbildību par uzņemtajām saistībām.

Pēc vairāk nekā stundu garas diskusijas Reizniece-Ozola (ZZS) aicināja atbildīgos pārstāvjus informēt par to, kā notiks tālākā darbība. Viņa norādīja, ka IZM septembra sākumā būtu jānāk ar konkrētu priekšlikumu par politikas principiem šajā jautājumā. Savukārt FM pārrunas ar komercbanku pārstāvjiem par 2015.gada sistēmu varētu sākt vasaras otrajā pusē, kad sāks iezīmēties valsts budžeta aprises, pauda Bāne.

IZM parlamentārais sekretārs Andis Geižāns (V) norādīja, ka pakāpeniski varētu virzīties uz bezmaksas augstākās izglītības ieviešanu sākotnēji doktorantūras un maģistrantūras līmenī. Komisijas priekšsēdētāja pieļāva, ka arī šajā jautājumā varētu tikt uzklausīts sīkāks IZM skaidrojums.

Kā ziņots, 28.februārī FM atkārtoti tika rīkota izsole kredītiestādēm par tiesībām 2014.gadā izsniegt studiju unstudējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu, kurā uzvarēja vienīgais izsoles dalībnieks - "SEB banka", informē FM.

Tiesības 2014.gadā izsniegt studiju kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma "SEB banka" par kopējo summu 28 102 430 eiro.

Tiesības 2014.gadā izsniegt studējošo kredītus ar valsts vārdā sniegtu galvojumu saņēma "SEB banka" par kopējo summu 12 773 832 eiro.

Kā ziņots, pirmā izsole šogad bija izsludināta jau janvāra beigās, taču tā tika izbeigta bez rezultāta, jo izsolē piedalījās viens dalībnieks - "SEB banka", kuras piedāvātā procentu likme pārsniedza noteikto maksimāli pieļaujamo likmes apmēru studiju un studējošo kredītiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.