Akadēmiskie žurnāli spiesti atsaukt ap 120 automātiski ģenerētu rakstu

Akadēmisko rakstu žurnāli "IEEE" un "Springer" no saviem arhīviem bijuši spiesti aizvākt ap 120 zinātnisku publikāciju pēc tam, kad kāds franču pētnieks atklājis, ka tie bijuši datora automātiski ģenerēti, teikts zinātnes portālā "The Nature".

Vācijā, Haidelbergā, bāzētais inženierzinātņu rakstu portāls "IEEE" un Ņujorkā bāzētais daudznozaru akadēmisko rakstu izdevējs "Springer" nesen no sava piedāvājuma izņēmis 120 rakstus, kas, kā noskaidrojis franču datorzinātnieks Sirils Labē, esot pilnībā sastāvējuši no datorģenerēta teksta. Francūža atklājums rosinājis nopietnas diskusijas par to, kā šo portālu zinātniskie redaktori organizē rakstu izskatīšanu, pirms tie tiek publicēti.

Kā noskaidrojis Labē, visi šie raksti tikuši izveidoti ar vienu un to pašu algoritmu "SCIgen", ko 2005. gadā izstrādāja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) zinātnieki, lai pierādītu, ka akadēmiskas konferences akceptēs bezjēdzīgus, datorģenerētus tehniskos tekstus un, kā norādījuši viņi paši, lai izpriecātos. Patlaban "SCIgen" programmu ikviens interesents var brīvi lejupielādēt, un vairāki zinātnieki šo programmu ir izmantojuši, lai konferencēs iesniegtu bezjēdzīgus rakstus un pēcāk, jau uzstājoties, to atklātu.

Labē apgalvo, ka nezina, kāpēc raksti tika iesniegti publicēšanai, un visdrīzāk, ka neviens no to uzrādītajiem autoriem arī neesot informēts, ka šādi raksti ar viņu vārdu tikuši publicēti. Vienīgā likumsakarība, kas vienojusi visas publikācijas, ka tās bijušas no dažādām Ķīnas akadēmiskajām konferencēm. "IEEE" pēc atklājuma nekavējoties visas publikācijas aizvākuši un apsolījušies pastiprināt akadēmisko tekstu izskatīšanu. "Springer" pēc Labē paziņojuma bijuši neizpratnē par to, kā bezjēdzīgie teksti paslīdējuši garām zinātniskajai komisijai, kas izskatot ikkatru prestižajā žurnālā nonākušo publikāciju.

Labē jau ilgāku laiku darbojies pie datorģenerētu zinātnisko rakstu apzināšanas un tos atradis vairāk nekā 30 zinātnisko konferenču ietvaros, kā arī minēto izdevēju katalogos, par ko viņš attiecīgos iesaistītos arī privāti informējis. Haidelbergas "Springer" arhīvā esot bijuši 16 datora veidotie raksti, bet "IEEE" to bijis vairāk nekā 100, kas pēc Labē aizrādījuma izņemti.

"The Nature" centušies sazināties ar publicēto rakstu autoriem, no kuriem atbildējis tikai viens un bijis neizpratnē, kāpēc ticis šajos rakstos pieminēts. Viens no atsauktajiem akadēmiskajiem tekstiem ticis prezentēts arī pērn notikušajā starptautiskajā konferencē par inženierijas riskiem Ķīnā. Referāta "TIC: e-komersijas būvniecības metodoloģija" autori anotācijā rakstījuši, ka viņi "koncentrēs savus centienus, lai pierādītu, ka tabulas var tikt padarītas uz zināšanām bāzētas, empātiskas un kompaktas," vēsta "The Nature". Konferences aprakstā gan teikts, ka visus iesniegtos referātus rūpīgi izskatīšot zinātniskā komiteja.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais