Nākamnedēļ SAK rīkos plašu diskusiju par inovāciju ieviešanu skolās

Trešdien, 16.decembrī, viesnīcā "Reval Hotel Latvija" Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija (SAK), Izglītības un zinātnes ministrija un uzņēmums "Microsoft Latvia" rīkos izglītības inovāciju forumu "Skola Latvijā", aģentūrai LETA pastāstīja SAK priekšsēdētājs Roberts Ķīlis.

Šis forums plānots kā turpinājums augustā notikušajam otrajam Latvijas forumam, kas bija veltīts izglītības jautājumiem, un tā galvenais mērķis būs vērst skolu pārstāvju uzmanību uz inovāciju nepieciešamību skolas vidē, kā arī konkrētu soļu izstrāde mācību procesa modernizēšanai.

Forumā tiks runāts par to, kā atjaunināt mācību procesu gan satura, gan formas, gan sabiedrības iesaistes ziņā, jo, kā atzīst Ķīlis, patlaban ir sajūta, ka "bez aktīvas intervences skolas varētu sākt veģetēt finanšu spriedzes laikā". "Šis būs mēģinājums nokliegties, ka vajag labu, jaunu skolu, un ziemā varam strādāt, lai pavasarī jau būtu priekšlikumi no rīcībpolitikas puses," skaidro sociālantropologs.

"Piemēram, tagad skolotāji milzīgā skaitā saņems struktūrfondu stipendijas, un būtu ļoti saprātīgi, ja šīs stipendijas varētu tikt izmantotas apmācībām par datortehnoloģiju izmantošanu mācību procesā, jo patlaban nereti parādās virkne barjeru, kādēļ netiek izmantotas jau pieejamās tehnoloģijas," uzskata Ķīlis.

Pēc viņa domām, inovatīvie risinājumi apmācību procesā varētu būt ne tikai e-skolas izmantošana, bet arī mācību materiālu digitāla glabāšana, kur tie būtu pieejami visu skolu mācību priekšmetu skolotājiem. Tāpat varētu veidot interaktīvāku mācību saturu un formu, meklējot jaunus veidus, kā iesaistīt pašvaldības, vecākus un citus interesentus.

Ķīļa vadītajā forumā piedalīsies 150 skolu un pašvaldību pārstāvji, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Kristīne Vāgnere, Jūrmalas Alternatīvās skolas direktors Egils Blūms, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, biedrības "Jauniešu konsultācijas" pārstāvis Andris Čeksters, kā arī "Microsoft" pārstāvis.

Forumu atklās izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Latvijā

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijā esošās "Apvienotā saraksta" pieprasījumu premjerei Evikai Siliņai (JV) par valdības rīcību ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", taču sēdē izskanēja pārmetumi premjerei par nevēlēšanos sniegt atbildes uz deputātus interesējošiem jautājumiem.