Studenti sestdien lems par demisijas pieprasījumu Koķei

© F64

12.decembrī, notiks Latvijas Studentu apvienības (LSA) Domes sēde, kurā tiks lemts par demisijas pieprasīšanu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS).

Kā ziņots, prasība pēc Koķes demisijas izskanēja jau 1.decembrī notikušā studentu un izglītības darbinieku protesta gājiena laikā. Šajā dienā pēc tikšanās ar LSA, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, kā arī Saeimas pārstāvjiem ministre paziņoja, ka jautājums par viņas demisiju nav jārisina uz ielas, bet oficiāli iesniedzot šādu pieprasījumu.

Tādēļ LSA nolēmusi Domes sēdes laikā lemt par oficiāla demisijas pieprasījuma iesniegšanu.

Kā skaidroja LSA Sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Bertāne, šāda jautājuma iekļaušana sēdes darba kārtībā saistīta ar studentu šaubām par to, vai ministre atbilst politiskās profesionalitātes kritērijiem, kas nepieciešami vadošās valsts pārvaldes iestādes vadīšana izglītības, zinātnes, sporta, jaunatnes un valsts valodas politikas jomā.

Galvenie pārmetumi Koķei šajā sakarā izskan attiecībā uz nespēju saskatīt problēmas augstākajā izglītībā un zinātnē, kā arī nespēju pārliecināt valdību par augstākās izglītības lomu valsts attīstībā, kā rezultātā valsts dotācija augstskolām 2010. gada budžetā tika samazināta par 10 miljoniem latu, kas, pēc LSA pārstāvju domām, liks ciest ne tikai studiju kvalitātei, bet arī samazinās valsts finansēto studiju vietu skaitu.

Šādā veidā tiks apdraudētas to jauno cilvēku iespējas iegūt augstāko izglītību Latvijā, kuri nevar atļauties studēt par pašu līdzekļiem, norāda studentijas pārstāvji.

Tāpat apvienība uzskata, ka ministre nav spējusi efektīvi koordinēt tik ļoti nepieciešamās pārmaiņas nozarē, kā arī nav spējusi sniegt savu redzējumu par nepieciešamajām nozares reformām. "Politiskās gribas trūkums ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ septembrī izveidotās darba grupas ziņojums par nepieciešamajām strukturālām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē nepiedāvā konkrētu redzējumu, kādai ir jābūt augstākajai izglītībai Latvijā un kādiem mērķiem tai jākalpo," uzsver LSA.

Tādēļ apvienība uzskata, ka Koķei ir jāuzņemas politiskā atbildība par notiekošo ar augstāko izglītību un zinātni Latvijā.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais