Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogi sāk saņemt stipendijas

Decembrī aptuveni 8200 pedagogu sāks saņemt Eiropas Sociālā fonda (ESF) stipendijas 100 latu apjomā – tie ir pirmie no kopumā 19 500 skolotāju, kas tuvāko divu gadu laikā varēs saņemt materiālu atbalstu, iesaistoties ESF projektā Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos.

Pirmā finansējuma daļa 763 592 latu apjomā pašvaldībām pārskaitīta jau novembrī, par kuru stipendijas saņēmuši 3165 pedagogi 38 pašvaldībās, bet kopumā līdz 2011. gada decembrim skolotājiem plānots sadalīt 20 miljonus Eiropas naudas. Kā norāda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) speciālisti, stipendijas netiek piešķirtas, lai kompensētu atalgojuma samazinājumu, bet gan lai atbalstītu izglītības sistēmas reorganizācijā ierautos pedagogus, dodot iespēju pilnveidoties.

Piesakās novērtēšanai

Lielāko atsaucību skolotāji pagaidām izrādījuši par mērķstipendijām, kuras iespējams saņemt, piesakoties pedagogu profesionālās kvalitātes novērtēšanai. Šī aktivitāte paredzēta kā turpinājums iepriekšējam ESF projektam, ko īstenoja Vispārējās izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts aģentūra, izstrādājot piecu līmeņu kvalitātes novērtēšanu. No šobrīd iesaistītajiem pedagogiem aptuveni 80% pauduši gatavību četrus mēnešus strādāt piecu cilvēku komisijas uzraudzībā, lai saņemtu sava darba novērtējumu. "2012. gada martā, kad projekts beigsies, plānojam iesniegt IZM sagatavotus priekšlikumus Ministru kabineta noteikumiem par pedagogu darba samaksu, lai šīs piecas pakāpes būtu iekļautas atalgojuma sistēmā. Labās prakses piemēri tiks apkopoti arī elektroniski, lai visi pedagogi varētu redzēt, ko tas nozīmē un kas jādara, lai tiktu pie šādas pakāpes," skaidro IZM speciāliste Evija Papule.

100 latu mēnesī mācību laikā

Stipendijas 100 latu apjomā varēs saņemt arī tie pedagogi, kas izmantos iespēju iegūt papildu kvalifikāciju, lai skolā varētu pasniegt arī citus mācību priekšmetus. Paredzēts, ka papildu kvalifikāciju skolotāji varēs apgūt 72 stundu laikā, taču prioritātei jābūt darbam skolā, tāpēc plānots, ka mācībām jānotiek četru mēnešu laikā, bet ne ilgāk kā pusgadu. Pedagogi saņems 200 latu kompensāciju mācību maksai un studiju laikā ik mēnesi saņems 100 latu stipendijas.

Tie skolotāji, kuriem pēc izglītības reformas slodze ir mazāka par deviņām kontaktstundām nedēļā, varēs pārkvalificēties darbam citā profesijā. Arī viņiem mācību laikā ir iespēja pieteikties uz stipendijām 100 latu apjomā.

Nākamā pieteikšanās – martā

Kaut arī lielākajos novados pieteikumu izvērtēšanas komisijām darbs veicies raitāk un pedagogi stipendijas var sākt saņemt agrāk, neesot pamata raizēties, ka lielās pilsētas varētu nosmelt krējumu un atstāt mazos novadus bešā, jo 20 miljoniem ir noteiktas teritoriālās kvotas. Līdzīgi kā mērķdotācija skolotāju atalgojumam, arī šis finansējums tiek sadalīts atbilstoši skolēnu skaitam katrā novadā. Pirmā pieteikšanās kārta stipendijām ir noslēgusies, tomēr E. Papule norāda – tiklīdz kāda no stipendijām būs brīva, novadam uz to nekavējoties jāizsludina jauna pieteikšanās. Nākamais pieteikšanās vilnis gaidāms martā vai aprīlī, kad būs noslēdzies pirmais četru mēnešu cikls.

***

UZZIŅAI

- Informāciju par pieteikšanos iespējams saņemt novadu mājas lapās vai arī skolās, kur to nosūta novadu koordinatori

- Projektā iesaistīti 63 sadarbības partneri, kas iekļauj visus 118 novadus un pilsētas

- Stipendijām Pedagogu konkurētspējas veicināšanai izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos pieteikties var tikai tie pedagogi, kas nesaņem citas ESF stipendijas

- No ESF stipendijas netiek maksāti nodokļi