Atbalsta liegumu reklamēt neveselīgu pārtiku Rīgas izglītības iestāžu tuvumā

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā šodien atbalstīti Rīgas pilsētas būvvaldes sagatavotie grozījumi saistošajos noteikumos par reklāmām un izkārtnēm, kas paredz ierobežot neveselīgas pārtikas reklāmu izglītības iestāžu tuvumā, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Lai mazinātu neveselīgas pārtikas reklāmas ietekmi uz jūtīgāko auditoriju, bērniem, noteikumos paredzēts iekļaut tiesību normu, kas aizliegs izvietot saldināto dzērienu, izņemot sulu un nektāru, enerģijas dzērienu un čipsu reklāmu 50 metru rādiusā ap izglītības iestāžu ēkām un būvēm. Šis ierobežojums netiks attiecināts uz augstskolām un koledžām.

Noteikumi aizliegs ar mobilajām reklāmām braukt sastrēgumstundās - darba dienās no plkst.7 līdz 10 un no plkst.16 līdz 19. Tāpat būs aizliegts reklāmas uzkrāsot vai uzlīmēt uz ielas, ietves seguma, izņemot tirdzniecības centru un universālveikalu teritorijas ārpus Rīgas vēsturiskā centra.

Reklāmās būs aizliegts izmantot skaņu efektus, izvietot reklāmas ap kokiem un stabiem, tāpat būs aizliegts reklāmās izmantot gaismas iekārtas ar bākuguņu veida efektus.

Būvvaldes speciālisti norāda, ka saistošo noteikumu projekta galvenais mērķis ir harmoniski attīstīta pilsētvide, lai reklāmas nedominētu pār arhitektūru, nekļūtu pārāk agresīvas, bet tai pašā laikā neliegtu iespēju uzņēmējiem sevi reklamēt.

Saistošo noteikumu izpildi kontrolēs Rīgas pilsētas būvvalde, kas pārkāpumu gadījumā noformēs administratīvos protokolus.

Grozījumu izstrādāšanas gaitā notikušas konsultācijas ar Vides reklāmas asociāciju, Latvijas Reklāmas asociāciju un Latvijas Ārstu biedrības prezidentu Pēteri Apini.

Galīgo lēmumu par saistošajiem noteikumiem vēl būs jāpieņem domes sēdē. Pēc tam noteikumus izvērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais