IZM izstrādās jaunu augstākās izglītības finansēšanas koncepciju

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) līdz nākamā gada nogalei sagatavos un Ministru kabinetā (MK) izskatīšanai iesniegs koncepcijas projektu jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanai.

Valdība šodien atbalstīja IZM sadarbību ar Pasaules banku, slēdzot līgumu par pētījumu, kurā tiks izvērtēta starptautiskajā vidē izmantotu augstākās izglītības finansēšanas modeļu ietekme un sniegtas rekomendācijas valsts rīcībpolitikas izstrādei jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanai Latvijā.

Jauna augstākās izglītības finansēšanas modeļa izstrādes nepieciešamība norādīta arī Valdības rīcības plānā, nosakot, ka līdz 2014.gadam jāizstrādā un jāievieš principiāli jauns augstākās izglītības finansēšanas modelis. Jaunajam modelim jāveicina augstākās izglītības pieejamība, tās starptautiskās konkurētspējas objektīvi novērtējams kāpums un taisnīgums. Šāda modeļa izstrādes nepieciešamība ietverta arī Eiropas Komisijas un Eiropas Padomes rekomendācijās Latvijai, iesakot ieviest vairāk "uz rezultātu orientētu" finansēšanu, kas motivētu augstskolas uzņemties atbildību par to finansiālo ilgtspēju, veicinātu augstākās izglītības pieejamību un sekmētu naudas līdzekļu atdevi darba tirgū.

Pasaules banka, konsultējoties ar augstākās izglītības nozares pārstāvjiem, pētījuma gaitā izvērtēs Latvijā pastāvošā regulējuma un finansēšanas sistēmas "stratēģisko piemērotību". Tāpat pētījuma veicēji modelēs iespējamās finansēšanas alternatīvas, ņemot vērā gan fiskālos ierobežojumus, gan makroekonomiskās attīstības perspektīvu un starptautisko konkurētspēju.

Pētījumā tiks apkopots arī sociālo partneru viedoklis, izvērtēta starptautiskā pieredze augstākās izglītības finansēšanā, paredzot aktīvu augstākās izglītības sadarbības partneru iesaisti, vienlaikus nodrošinot neatkarīgu ārējo finanšu politikas ekspertīzi un iespēju salīdzināt Latvijas situāciju ar citām valstīm.

Paredzēts, ka Pasaules banka pētījumu sagatavos 36 nedēļu laikā pēc līguma noslēgšanas ar IZM, savukārt ministrija koncepcijas projektu jauna finansēšanas modeļa ieviešanai MK iesniegs līdz 2014.gada 31.decembrim. Līguma ar Pasaules banku kopējā summa par pētījuma veikšanu sastāda 282 000 USD.

Līgums paredz pētījuma veikšanu trijos posmos, katra posma noslēgumā tiks sagatavots pārskats par izpētes rezultātiem. Pētījuma noslēgumā Banka sagatavos piedāvājumu vidēja termiņa augstākās izglītības finansēšanas sistēmai, kas atbilst IZM definētajiem kritērijiem: veicināt augstākās izglītības kvalitāti, efektivitāti, pieejamību un taisnīgumu, nodrošināt stratēģisku resursu apvienošanu, veicināt augstākās izglītības tīkla konsolidāciju, kā arī stiprināt saikni ar darba tirgu un veicināt absolventu iekļaušanos darba tirgū.

Latvijā

Finanšu nozares asociācija (FNA) un lielākās bankas šodien mediju pasākumā informēja par aktuālo situāciju kreditēšanas jomā un banku aprēķinus par solidaritātes iemaksas sasaisti ar kreditēšanu.

Svarīgākais