Ministrs: 2015. un 2016. gadā skolotāju algu palielinājums iespējams, tikai veicot reformas

Politisko cīņu rezultātā, pamatā demogrāfijas ultimāta dēļ, 2015. un 2016.gada viss iespējamais budžeta palielinājums jau ir sadalīts, tāpēc vienīgā iespēja palielināt pedagogu algas būs, veicot strukturālas reformas, šorīt Latvijas Radio sacīja izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Lai atrastu papildus finanses, Dombrovskis iecerējis reformēt skolu sistēmu - sākumskolas tiek solīts saglabāt pēc iespējas tuvāk bērnu dzīvesvietai, bet vidusskolām jārēķinās ar apvienošanu.

Dombrovskis uzsvēra, ka dažādu Latvijas valdību vārdi par izglītības nozares nozīmību ilgus gadus nav sakrituši ar darbiem, piemēram, bijušas daudzas apņemšanās par finansējuma piešķiršanu, kas nekad nav pildītas, iespējams, tāpēc pašlaik iebildumi pret nozarei atvēlēto finansējumu ir skaļākie.

Ministrs atkārtoti atzina, ka pedagogu algu jautājumā kompromiss nav ideāls un uzlabojumi ir vairāk kosmētiski, tomēr viņš uzskata, ka skolotāji ir lielāki ieguvēji salīdzinājumā ar citām nozarēm, kaut vai salīdzinājumā ar augstāko izglītību, kur faktiski nav nekāda finansējuma palielinājuma.

No ministra teiktā bija noprotams, ka šodien protestējošajiem skolotājiem politiķi nekādus jaunus piedāvājumus neizteiks.

Kā ziņots, šodien aptuveni 2000 pedagogu un zinātnieku pie Saeimas, bruņojušies ar svilpēm un plakātiem, brīdinājuma piketā prasīs cienīgu darba samaksu. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, iecerēts ar svilpēm izsvilpt valsts nākamā gada budžetu un deputātus, kuri to atbalsta. Ja politiķi neieklausīsies nozares darbiniekos, arodbiedrība rīkos turpmākas protesta aktivitātes, neizslēdzot streiku.

Arodbiedrība ar brīdinājuma piketu vēlas pievērst deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai. LIZDA nav mierā ar valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra, bet vēlas pamatlikmes palielinājumu līdz 310 latiem. Arodbiedrība vēlas arī redzēt skaidri iezīmētu algu palielinājuma grafiku 2015. un 2016.gadam, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.

Atbalstu LIZDA tās prasībās paudusi arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA). Protesta akcijā piedalīsies iecerējuši arī citu Latvijas arodbiedrību pārstāvji. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta skolotāju prasības, tāpēc piketā piedalīsies arī savienības vadība un dalīborganizāciju pārstāvji.

LIZDA padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu. Arodbiedrība atkārtoti izvirza prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.

Dombrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka pašreizējā budžetā nav finansējuma, lai palielinātu pedagogu zemāko likmi līdz 310 latiem. Viņaprāt, uz 310 latiem par likmi pedagogi varētu cerēt 2015.gadā, jo ministrija ir sagatavojusi strukturālo reformu paketi, kas ļautu rast nepieciešamo finansējumu.