Vēlas veicināt izglītības eksportu

Lai uzlabotu mācību procesa kvalitāti un sniegtu ieguldījumu ekonomikā, būtu nepieciešams veicināt izglītības eksportu, kas savukārt būtu definējams kā valdības prioritāte, secināts ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) un izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) tikšanās laikā ar Latvijas augstskolu rektoriem.

Ministri apliecināja atbalstu izglītības eksportam, kas uzlabo mācību procesa kvalitāti, kā arī sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā. Tajā pašā laikā ministri vērsa rektoru uzmanību uz faktoriem, kas ietekmē gan konkrēto augstskolu, gan Latvijas izglītības reputāciju kopumā, un aicināja augstskolas rūpīgāk strādāt pie studentu atlases kritēriju un piedāvāto mācību programmu kvalitātes uzlabošanas.

Savukārt augstskolu rektori izteica nepieciešamību definēt izglītības eksportu kā vienu no valdības prioritātēm, iesaistot šajā jomā Ekonomikas, kā arī Veselības ministriju, un piešķirt augstskolām papildu līdzekļus mācību programmu un to mārketinga kvalitātes celšanai.

Sanāksmē notika diskusija par sadarbības uzlabošanas iespējām un prioritāriem reģioniem studentu piesaistīšanai. Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji klātesošos informēja par darbu pie izglītības internacionalizācijas stratēģijas, kas vērsta uz izglītības mobilitātes attīstību kopumā, gan piesaistot ārvalstu studentus mācībām Latvijā, gan uzņemot ārvalstu lektorus, kā arī nosūtot Latvijas studentus uz ārvalstīm. Augstskolas arī tika aicinātas sniegt savu ieguldījumu stratēģijas tapšanā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais