Pedagogu algas ir straujāk augošās sabiedriskajā sektorā

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) nepiekrīt, ka pedagogiem atalgojums netiek palielināts, tieši pretēji - sabiedriskajā sektorā tās ir straujāk augošās algas.

Premjers atgādināja, ka pedagogi ir tie, kam sabiedriskajā sektorā atalgojums tika palielināts pirmajiem - pagājušā gada septembrī. No šā gada septembra algu pieaugums bija saistībā ar piemaksām par kvalifikāciju, un nākamā gada septembrī tiks palielināta minimālā samaksas likme.

"Pedagogu atalgojums faktiski ir viens no straujāk pieaugošajiem sabiedriskajā sektorā, tāpēc nevar piekrist, ka algas netiek palielinātas," žurnālistiem sacīja Dombrovskis.

Tomēr viņš uzsvēra, ka nevar vienu sektoru skatīt atrauti no konteksta ar visiem pārējiem sektoriem. Skaidrs, ka katra nozare uzskata, ka konkrēti tai ir jāpiešķir lielāks finansējums, taču valdības uzdevums ir visas šīs lietas sabalansēt gan starp nozarēm, gan arī sabalansēt ar budžeta iespējām, norādīja valdības vadītājs.

Kā ziņots, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome vienbalsīgi nolēma neparakstīt sadarbības memorandu par pedagogu algu palielināšanu un arodbiedrība rīkos piketu pie Saeimas ēkas 24.oktobrī. Arodbiedrība atkārtoti izvirzīja prasību 2014.gadā piešķirt papildu finansējumu pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšanai no 280 līdz 310 latiem, kā arī nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai.