Rosinās nākamgad budžeta vietas saglabāt arī pirmkursniekiem

Augstākās izglītības padome (AIP) nolēmusi piedāvāt izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) projektu par budžeta vietu sadalījumu 2010.gadā, kas paredz, lai arī samazinātā apjomā, budžeta vietas turpināt piedāvāt visās studiju programmās, kurās tās ir piešķirtas šogad.

Kā skaidro AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra, par šādu risinājumu padome vienojusies, ņemot vērā 2010.gada budžetā papildus atrasto finansējumu augstākajai izglītībai, jo sākotnēji valdībā apstiprinātais budžeta projekts paredzējis, ka nākamajā gadā no valsts līdzekļiem finansēto studiju vietu būtu par 900 mazāk nekā šogad.

Pašreizējais finansējuma apmērs, pēc Vētras vārdiem, ļauj esošajā apmērā saglabāt budžeta vietas ne tikai esošajiem studentiem, bet tās nodrošināt arī tiem jauniešiem, kas studijas sāks nākamā gada rudenī. Minimāls valsts līdzekļu samazinājums gan sagaida studiju programmas, kurās iespējams piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, kā arī zinātnei piešķirto finansējumu, tostarp inženierzinātnēs, medicīnā un dabasinātnēs.

Runājot par iespējamām izmaiņām budžeta vietu sadalījumā starp valsts prioritārajām studiju programmām un pārējām, AIP priekšsēdētājs norāda, ka, ņemot vērā, ka valstij līgumi par budžeta vietu piešķiršanu augstskolām jānoslēdz vistuvākajā laikā, nākamgad nekādi jauninājumi attiecībā uz to nav gaidāmi.

"Tas nenozīmē, ka padome domā, ka šajā ziņā viss būtu kārtībā, bet tas ir atsevišķi risināms jautājums," norāda AIP priekšsēdētājs, kurš sola, ka no jaunā gada tiks meklēti risinājumi, kā turpmāk regulēt budžeta vietu sadali, lai nauda sekotu kvalitātei.

Tomēr arī šajā ziņā revolucionāri lēmumi nav sagaidāmi. "Tie būs elementi, kas plūstoši mainīsies, tiem, kas studijas jau uzsākuši par valsts budžeta līdzekļiem, tās tā arī turpinot, jo viņi ir rēķinājušies ar valsts saistībām," skaidro Vētra. Savukārt pārmaiņas varētu gaidīt topošos studentus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.