Latvijas Biznesa koledža apņemas vairs nemaldināt ar "bezmaksas" izglītību

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Latvijas Biznesa koledža (LBK) vienojās par komersanta līdzšinējās prakses maiņu, nepamatoti nelietojot jēdzienu "bezmaksas" izglītība, aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Liene Kindzule.

 

Līdz ar vienošanos LBK mainīs savu līdzšinējo praksi, padarot pieejamu patērētāja lēmuma pieņemšanai būtisko informāciju un nepamatoti nelietojot vārdus "par brīvu", "bezmaksas" vai tamlīdzīgas nozīmes izteikumus. Savukārt studentiem, kuri šogad sākuši studijas, koledža apņēmusies nodrošināt iespēju atkāpties no noslēgtā studiju līguma līdz pirmajam pārbaudījumam un atmaksāt iemaksāto naudas summu.

1.oktobrī LBK tikās ar PTAC pārstāvjiem un tikšanās laikā apņēmās brīvprātīgi veikt korektīvas darbības, lai novērstu PTAC konstatētās neatbilstības un īstenoto maldinošo komercpraksi. Komersants informēja, ka tiks precizēta pieejamā informācija mājaslapā, tostarp "Budžeta vietu un stipendiju konkursa nolikums" un "Uzņemšanas noteikumi 2012./2013.studiju gadam", lai informācija būtu saprotama un nemaldinātu studētgribētājus.

Visiem studentiem, kas atkāpsies no noslēgtā līguma līdz pirmajam pārbaudījumam, LBK apņēmusies atmaksāt iemaksāto naudas summu, kā arī pēc studenta pieprasījuma izsniegs izziņu par līgumsaistību izbeigšanu un pretenziju neesamību.

Kā ziņots, PTAC jau 2011.gada 16.jūnijā pieņēma lēmumu, ar kuru LBK piemērots naudassods 1500 latu apmērā un uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāja lēmuma pieņemšanai būtiskas informācijas noklusēšana un nepamatota vārdu "par brīvu", "bezmaksas" nozīmes vārdu lietošana. Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas, PTAC konstatēja, ka komersants nepilda tiesisko pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi.

2011.gadā PTAC, pamatojoties uz patērētāju sūdzībām, sāka vērtēt LBK īstenoto praksi un līguma noteikumus. Lietas izpētes gaitā tika secināts, ka komersanta īstenotā komercprakse ir vērtējama kā maldinoša jebkuros apstākļos. Raksturojot piedāvāto pakalpojumu, komersants izmantojis dažādus saukļus ar aicinājumiem pieteikties "bezmaksas" izglītībai.

Patērētājs vai students, iepazīstoties ar komersanta sniegto informāciju reklāmā, sagaida vai varēja sagaidīt, ka, piesakoties studijām budžeta grupā, tās būs bez maksas. Taču, ņemot vērā lietas izskatīšanas laikā sniegto informāciju, kā arī saskaņā ar komersantu un studentu noslēgtajos līgumos norādīto, tika secināts, ka jebkurā gadījumā patērētājam, lai izmantotu konkrēto piedāvājumu, nav iespējams studēt bez maksas, jo ir jāmaksā studiju maksa par pēdējo semestri vai tā daļu - ne mazāk kā 197 latu apmērā - un maksa par kvalifikācijas darba priekšaizstāvēšanu un aizstāvēšanu 137 latu apmērā.

LBK pieņemto PTAC lēmumu apstrīdēja Administratīvajā rajona tiesā. Tomēr 14.augustā PTAC lēmums ar tiesas spriedumu tika atstāts negrozīts. PTAC arī norāda, ka pieņemtais lēmums attiecībā uz tiesisko pienākumu izbeigt negodīgu praksi ir spēkā līdz brīdim, kamēr tiesa nav lēmusi citādi.

Vienlaikus PTAC ir uzsācis situācijas izvērtēšanu par LBK īstenoto komercpraksi, izsūtot piedāvājumu par Eiropas Izglītības fonda finansējumu budžeta vietām koledžā. 16.septembrī PTAC saņēma informāciju no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ar lūgumu izvērtēt LBK īstenotās mārketinga kampaņas atbilstību normatīvajiem aktiem, jo Eiropas Izglītības fondam nav saistības ar Eiropas Struktūrfondu institūcijām un publisko finansējumu, tādējādi iespējami maldinot studēt gribētājus.

Kā ziņots, IZM aicināja studentus būt piesardzīgiem, saņemot vēstuli par bezmaksas studijām un stipendijām LBK, ko piedāvājot Eiropas Izglītības fonds, jo tā nav Eiropas Savienības (ES) aģentūra, bet gan LBK īpašnieku veidots nodibinājums. IZM akcentēja, ka ES aģentūra ar šādu nosaukumu nesniedz finansiālu atbalstu Latvijā, bet gan ES kandidātvalstīs un kaimiņvalstīs, piemēram, Albānijā, Krievijā, Libānā, Melnkalnē, Gruzijā. Savukārt vēstulēs minētā aģentūra ir Latvijā veidots nodibinājums.

Vēstulē tiek apgalvots: "Eiropas Izglītības fonds ir apmaksājis studiju maksu augstākās izglītības iegūšanu un ir piešķirta ikmēneša stipendija ikvienam Latvijas iedzīvotājam, tajā skaitā arī Jums!" Tiek piedāvāts iegūt bezmaksas augstāko izglītību divos gados un stipendiju līdz 100 eiro (aptuveni 70 lati) mēnesī. Kopējais piešķirto līdzekļu apjoms esot 3000 eiro, un tiek norādīts, ka piedāvājums jāapstiprina līdz 30.septembrim, vai arī nauda tiks atgriezta fondā vai piešķirta kādam citam.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, nodibinājums "Eiropas Izglītības fonds" reģistrēts 2011.gada 27.septembrī, taču 26.augustā, tam mainīts nosaukums uz "Eiropas stipendiju fonds". Nodibinājumā ir trīs amatpersonas - LBK īpašnieki un vadītāji Sergejs un Viktors Pasternaki, kā arī Karīna Goliusova. Nodibinājuma mērķis ir veicināt cilvēkresursu attīstību un izglītības līmeņa paaugstināšanu, finansiāli atbalstīt studentus, motivējot viņus turpināt mācības pēc vidējās izglītības iegūšanas.