Saeima piekrīt pārdalīt 6,3 miljonus latu pedagogu algu nodrošināšanai

Saeima šodien piekrita pārdalīt budžeta līdzekļus šā gada valsts budžetā 6,3 miljonu latu apmērā, lai nodrošinātu pedagogu algas.

No Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apakšprogrammas "Studējošo un studiju kreditēšana" pārdalīts 2,1 miljons latu, bet no Finanšu ministrijas apakšprogrammas "Valsts parāda vadība" pārdalīti 3,5 miljoni latu. Līdzekļi pārdalīti arī no citām IZM programmām, kā arī Tieslietu ministrijas un Kultūras ministrijas apakšprogrammām.

Jau vēstīts, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijās pedagogu atalgojumam. Iztrūkums esot izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ. Kopējā iztrūkuma summa ir 6 042 100 lati.

Šīs kļūdas dēļ tika veikta dienesta izmeklēšana, kuras gaitā konstatēti būtiski trūkumi mērķdotāciju plānošanas procesā, piemēram, nav pierādījumu, ka 2012.gadā budžeta sagatavošanas procesā tika veikti konkrēti aprēķini, pamatojoties uz ticamām prognozēm par audzēkņu skaitu katrā izglītības pakāpē, pedagoģisko likmju skaitu, padziļināto programmu skaitu un citiem aspektiem. Prognožu aprēķini tika veikti uz vispārējās izglītības pamata un vidējās izglītības datu izmaiņām, neņemot vērā būtiskas izmaiņas piecgadīgo un sešgadīgo bērnu skaitā.

Latvijā

Koalīcija vienojusies uz nenoteiktu laiku saglabāt samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, pirmdien pēc valdību veidojošās partiju sanāksmes pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).