Izglītības speciāliste: Bieži jaunieši pēc skolas ir apjukuši un nezina, ko turpmāk darīt

Jauniešiem savā karjeras izvēlē un lēmumu pieņemšanā ir jābūt mērķtiecīgākiem, "Rietumu Radio" atzina Liepājas Izglītības pārvaldes (LIP) izglītības metodiķe jaunatnes jautājumos Aelita Jankovska.

Kā atzina LIP pārstāve, bieži ir situācijas, ka pēc skolas beigšanas jaunieši ir apjukuši, jo vēl nav izlēmuši, kur studēt un kādu profesiju izvēlēties. Lielākās problēmas esot tiem, kuriem ir spējas vairākās jomās un grūti izlemt, ko darīt. Kā uzskata Jankovska, jauniešiem jau laicīgi būtu jāizvēlas joma, kuru viņi vēlas apgūt, jāinteresējas par to un jāsaprot, "vai viņi to patiešām vēlas".

"Manuprāt, šādās situācijās neiztikt bez pieaugušā padoma. Ir jāsajūt, uz ko skolēns ir spējīgs, un jāpalīdz viņam izdarīt izvēli," uzskata Jankovska, norādot, ka dalība Karjeras nedēļā ir viens no veidiem, kā bērni un jaunieši var vairāk uzzināt par savu nākotnes profesiju un "saprast, ko dzīvē vēlas darīt".

Kā ziņots, no šodienas līdz 11.oktobrim vienpadsmit Latvijas lielākajās pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Gulbenē, Cēsīs, Kuldīgā un Valmierā - noritēs Karjeras nedēļas pasākumi.

Karjeras nedēļas atklāšanas pasākums Liepājā "Es - jaunais uzņēmējs" notiks šodien plkst.11 Liepājas Universitātē.

Karjeras nedēļas laikā skolēni dosies uz A/S UPB ražotnēm Liepājā, "Lotte caffe", "Lauma Lingerie", "Liepājas papīrs", "Čilli Pica", "Lattelecom" zvanu centru, SIA "Kolumbija" un citiem uzņēmumiem. Plānota arī "ēnu diena" Liepājas uzņēmumos.

Karjeras nedēļas noslēguma pasākums "Profesiju kokteilis" notiks 11.oktobrī plkst.15 Liepājas Latviešu Biedrības namā.

Kā informēja Jankovska, karjeras nedēļas laikā Liepājā notiks ap 40 dažādu pasākumu - plānota skolēnu tikšanās ar uzņēmējiem, nodarbības vecākiem, erudītu konkursi u.c.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle, šajā nedēļā jauniešiem būs iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, karjeras konsultāciju laikā uzzināt savus talantus un pilnveidojamās puses, "projektēt" savu nākotnes profesiju un dzīvesveidu, piedalīties radošajās darbnīcās, konkursos, laimēt balvas un iesaistīties daudzās citās aktivitātēs.