Vidzemes Augstskola iegūst starptautisko Eko augstskolas titulu

Vidzemes Augstskola (ViA) saņēmusi Zaļā karoga balvu un līdz ar to kļuvusi par pirmo augstākās izglītības iestādi Baltijā, kura ir ieguvusi starptautisko Eko augstskolas titulu,kas tiek piešķirts mācību iestādēm, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu ieviešot Eko programmas prasības.

ViA Tūrisma un viesmīlības vadības fakultātes studente un Ekoskolas programmas iniciatore Ilze Sauša pastāstīja, ka kļūt par Ekoskolu programmas dalībnieku nemaz nebija tik vienkārši. "Sākumā vien bija ideja, bet izklāstot šo ideju augstskolas vadībai un saņemot atbalstu, ideja pārtapa rīcībā un varēja sākt pildīt noteiktos kritērijus.

" Būtiski, ka tieši studenti bija tie, kas iesāka, un, augstskolas vadībai piepalīdzot ar padomiem, turpināja ceļu līdz Latvijas pirmās Eko augstskolas statusam," pašu studentu iniciatīvu par veiksmes atslēgu uzskata arī ViA Ekopadomes priekšsēdētājs un administratīvais prorektors Ilgvars Ābols.

Ekoskolu programmas pamatā ir brīvi piemērojama un efektīva vides pārvaldes sistēma, kura tiek ievesta mācību iestādēs. Tā veicina izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un saimniekošanu, vienlaikus to savienojot ar studiju priekšmetiem. Programmas laikā tiek veidota attieksme, vērtību sistēma un interese par vidi. Eko padome, kāda darbojas arī ViA, ir viens no septiņiem nepieciešamajiem elementiem Ekoskolu programmā.

Pirmā augstskola pasaulē, kura 2010. gadā saņēma Zaļo karogu, ir Korkas Universitāte (University College Cork) Īrijā, un kopš tā laika Zaļo karogu ir saņēmušas tikai dažas augstskolas. Kopumā Latvijā programmā, kuru vada Daniels Trukšāns, šobrīd darbojas vairāk nekā 124 izglītības iestādes. Ekoskolu programma ir ANO Vides programmas un UNESCO sadarbības partnere vides izglītībā mācību iestādēs. Pavisam pašlaik Ekoskolu programmā ir iesaistītas aptuveni 40 000 skolas 60 pasaules valstīs, iesaistot 6 miljonus skolēnu un studentu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais