Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LU Akadēmisko centru apdraud termiņi

Latvijas Universitāte (LU) ir apņēmības pilna realizēt Akadēmiskā centra būvniecību Torņakalnā līdz 2015. gada 31. augustam.

Lai tas notiktu, līdz šā gada oktobra sākumam tiks noslēgts līgums ar celtniekiem, pretējā gadījumā šis ar Eiropas Savienības fondu atbalstu īstenojamais projekts tā arī var palikt uz papīra.

Tehniskā projekta izstrādi, būvniecību un autoruzraudzību ar iepirkumu komisijas 12. augusta lēmumu uzticēts veikt pilnsabiedrībai LNK Industries Group ar piedāvāto līgumcenu 14 889 999 lati. Taču, kā jau tas ierasts, iepirkuma konkursa rezultātus noprotestēja citi pretendenti, un šāda kavēšanās LU nostādīja dilemmas priekšā – ja reāli darbi netiks sākti jau šogad, projekts neiekļausies 2007.–2013. gada plānošanas periodā, un ES fondu nauda tā arī var paiet secen.

«Par laimi, Iepirkumu uzraudzības birojs atļāva slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju. Divu nedēļu ilgā saskaņošana ar Ministru kabinetu gan laiku vēl vairāk samazināja, bet joprojām mūsu kalendārais grafiks, kas ir saskaņots ar celtniekiem, ļauj optimistiski skatīties uz to, ka noteiktajos termiņos mēs projektu realizējam,» Neatkarīgajai ar pārliecību pauda LU rektors Mārcis Auziņš. Viņš nesaredzot nopietnus riskus, un arī par finansēm raizes neesot – tam tiks izmantoti ES struktūrfondu līdzekļi 13,4 miljonu latu apmērā, Latvijas valsts ieguldījums – 1 miljons latu un 1,2 miljonu LU līdzfinansējums, kas augstskolas budžetā jau sen esot ieplānots. Valdība gan bažījas, vai tik apjomīgi darbi iekļausies ES noteiktajos limitos, kas šim plānošanas periodam var būt ne ilgāk par 2015. gadu, taču rektors ir pārliecināts, ka iecerēto izdosies izdarīt.