Jaunajā studentu viesnīcā Sociālās integrācijas valsts aģentūrā būs 24 vietas cilvēkiem ratiņkrēslos

Šodien, atzīmējot Starptautisko invalīdu dienu, Sociālās integrācijas valsts aģentūrā Jūrmalā atklāta rekonstruētā studentu ar invaliditāti dienesta viesnīca, kurā 24 vietas būs pielāgotas cilvēkiem ratiņkrēslos, aģentūru LETA informēja aģentūras pārstāve Linda Moše-Možus.

Viņa arī pastāstīja, ka viesnīca tapusi Eiropas Reģionālā attīstības fonda projekta "Infrastruktūras pilnveidošana profesionālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai" laikā un kopumā viesnīcā vietas paredzētas 35 audzēkņiem.

Viesnīcu šodien atklāja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kurš uzsver, ka, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, Latvijā paveikti daudzi būtiski uzlabojumi, tomēr arī darāmā vēl ir ļoti daudz, gan efektīvi ieguldot Eiropas Savienības līdzekļus, gan uzlabojot situāciju pašu spēkiem.

Straujāku situācijas uzlabošanos ir iespējams panākt tikai kopīgiem spēkiem, sekmīgi sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām un veidojot cilvēkiem ar invaliditāti daudz iekļaujošāku un saprotošāku sabiedrību, uzskata ministrs.

Kā pozitīvu piemēru sadarbībai ar invalīdu organizācijām ministrs min to, ka šogad sadarbība vainagojās ar ANO konvencijas "Par personu ar invaliditāti tiesībām" sagatavošanu ratifikācijai, tādējādi apliecinot valsts gatavību nodrošināt, lai pret cilvēkiem ar invaliditāti pilnībā tiktu ievērota cilvēkam pienācīgā cieņa un nodrošinātas visas cilvēka pamattiesības.

Paralēli darbam pie Konvencijas Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju turpina darbu pie Invaliditātes likumprojekta, kuru šobrīd sagatavo pēdējam lasījumam Saeimā.

Bez tam no šī gada novembra arī cilvēki ar 1.grupas redzes invaliditāti var novietot automašīnas ar invaliditātes zīmi apzīmētās stāvvietās. Tāpat no novembra Eiropas Sociālā fonda projekta laikā cilvēkiem ar redzes traucējumiem tiek piedāvātas dažādas bezmaksas aktivitātes, piemēram, iespēja mācīties Braila rakstu, pilnveidot datorprasmes, apgūt dažādas amata prasmes un zināšanas, apmeklēt pulciņus un peldēšanas nodarbības, iegūt augstāko izglītību. Turklāt paredzēts, ka projektā iesaistītajiem cilvēkiem ar redzes invaliditāti tiks nodrošināti suņi-pavadoņi.

Svarīgākais